pomocy !!!
waszka: dany jest ciag an = 3n−1002
a) oblicz pietnasty wyraz tego ciagu
b)ktorym wyrazemn tego ciagu jest liczba 10
c)ile wyrazow ujemnych ma ten ciag
6 gru 17:53
Silwest: o losie
a
15=3*15−100/2=−65

?
6 gru 17:55
Silwest: lol srki
10=3n−100/2
20=3n −100
120=3n
n=40
an<0
3n−100/2<0
3n<100
n<33.3
33 wyrazy jest ujemne
6 gru 17:57
Godzio:
a)
b)
a
n=10
c)
a
n < 0
3n−100<0
6 gru 17:59
Godzio:
1)
Silwest coś ci się pomyliło
| 3*15−100 | | 45−100 | | 55 | |
| = |
| = − |
| = −27,5 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
6 gru 18:02
ula: wydaje mi się, że jest źle
b i c jest dobrze
6 gru 18:05
waszka: waszka: dany jest ciag an= n2 + 4n−8
a) ktorym wyrazem tego ciagu jest liczba 24
b) zbadaj czy liczba 10 jest wyrazem tego ciagu
6 gru 18:10
Silwest: Sorki tak jakos mi wyszl oxD

zle odjolem ;>
6 gru 18:11