Mateusz: Najmniejsza liczba dwucyfrową która przy dzieleniu przez 7 daje reszte 5 jest 12 bo 7*1 + 5 =
12 a największą jest 96 bo 7*13 + 5 = 96 zapisujemy to sobie
12,19,26,33....+96 => liczby tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 7 liczę ile wyrazów zawiera ten
ciąg
a
n = a
1 +(n−1)r
96= 12+(n−1)*7
96 = 12 + 7n −7
96 = 5+7n
7n = 96−5/:7
n = 13 korzystam z tego wzoru na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego
| | a1 + an | |
Sn = |
| *n = 702 jak masz odp to sprawdz chyba sie nie |
| | 2 | |
pomyliłem
nigdzie bo wczoraj miałem impreze