jak to policzyć ?
jarko: log2x+log2(x+1)−1=0
6 gru 13:06
Bogdan:
Nie da się policzyć. Można jednak rozwiązać równanie, trzeba jednak porządnie to równanie
zapisać. Jaka jest podstawa tych logarytmów: 10 czy 2 ?
Dokończ wzór: logab + logac = ....
6 gru 13:18
jarko: podstawą jest 2
6 gru 13:20
jarko: podstawą jest 2
6 gru 13:21
jarko: log2x+log2(x=1)−1=0
6 gru 13:27
Bogdan:
Dokończ wzór: logab + logac = ...
6 gru 13:34
Bogdan:
Proponuję zapoznać się z materiałem tu zamieszczonym
218
6 gru 13:41
Ruda: = log2(b*c)
a ten przykład można policzyć tak:
log2((x+1)x)) = 1
log2(x2+x) = log22
z różnowartościowości wynika, że
x2+x = 2
x2+x−2 = 0
6 gru 13:43
Bogdan:
Można, ale przedtem trzeba podać założenie: (x + 1)x > 0.
log2 (x2 + x) = 1 ⇒ (z definicji) x2 + x = 21 ⇒ x2 + x − 2 = 0
Po rozwiązaniu równania należy sprawdzić, czy rozwiązania spełniają założenie.
6 gru 13:48