matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
Maja:
Obliczyc granice
lim
ln(1−x)
x−>1(z lewej strony)
ln(sin(1−x))
Dziekuje za pomoc!
6 gru 19:36
Basia:
ponieważ i licznik, i mianownik dążą do −
∞
można zastosować tw.de l'Hospitala L'(x)=(ln(1−x))' =
1
1−x
*(−1) = −
1
1−x
1
cos(1−x)
M'(x) =
*(cos(1−x))*(−1) = −
sin(1−x)
1−x
L'(x)
1−x
1
= U{1}{1−x)*
=
→
M'(x)
cos(1−x)
cos(1−x)
1
1
1
=
=
= 1
cos(1−1)
cos0
1
7 gru 01:52