jak sie rozwiazuje takie cos prosze o odpowiedz
farmer: 2|x−2|=6
6 gru 13:24
Bogdan:
|x − a| = b, założenie: b ≥ 0
x − a = −b lub x − a = b
x = a − b lub x = a + b
6 gru 13:37
6 gru 14:07
Bogdan:
Moniko, do mnie się zwracasz

?
6 gru 14:10
Bogdan:
Przykład.
|x − 5| = 3
x − 5 = −3 lub x − 5 = 3
x = 2 lub x = 8
Co Moniko jest źle?
6 gru 14:18
Monika: 2|x−2|=6
miejscem zerowym wyrazenia x−2 jest x=2 więc trzeba rozwiązać to równanie w 2 przedziałach od
(−∞; 2> i od(2;∞)
1.
x ∊ (−∞; 2> jezeli za x podstawie np. −1 to wartośc wyrażenia pod wartością bezwzględną będzie
ujemna więc trzeba zmienić znak całego wyrażenia na ujemy czyli będzie 2 (−x +2) =6 czyli x =
−1
2.
przedział od (2 ;∞)
za x podstawiam obojętnie jaką liczbę z przedziału np. 4 więc wartośc wyrażenia pod wartością
bezwzględną jest dodatnia czyli nie zmieniamy znaków pod wartością
2(x−2) = 6 czyli x = 5
odp x= −1 lub x=5
6 gru 14:33
Monika: trochę źle napisałam

w pierwszym wartośc wyrażenia pod wartością bezwzględną będzie ujemna
czyli trzeba zmienić znak całego wyrażenia na odwrotny czyli x na −x i −2 na 2 czyli jest 2(−x
+2)=6
6 gru 14:35
Bogdan:
Ech, no to kawa na ławę.
2|x − 2| = 6 ⇒ |x − 2| = 3
x − 2 = −3 lub x − 2 = 3
x = −1 lub x = 5
I po co komplikować to, co jest proste?
6 gru 14:39
Monika: Nie przyszło mi do głowy że można tak skrócić

faktycznie jest dużo łatwiej
6 gru 14:45
Monika: Nie przyszło mi do głowy że można tak skrócić

faktycznie jest dużo łatwiej
6 gru 14:45
Monika: Nie przyszło mi do głowy że można tak skrócić

faktycznie jest dużo łatwiej
6 gru 14:47
kris_garg: Panie Bogdanie albo Pani Moniko moglibyści mi pomoc z pochodnymi
6 gru 15:20