kombinatoryka zadania , pilne
peper: 1.Rzucamy kolejno 5 razy monetą. Ile jest wszystkich takich wyników w których za drugim razem
wypadł orzeł.
2.Z urny zawierającej 7 ponumerowanych kul losujemy kolejno tworząc 4 cyfrową liczbę ile jest
możliwości wylosowanie liczby większej od 5555
3.Z talii 52 kart losujemy 2 karty. Ile jest możliwości wylosowania:
a) 2 pików
b) co najmniej jednego asa
c) dwóch takich samych figur
4.Rzucamy 3 razy kostką. Ile jest wszystkich możliwych wyników w których za ostanim razem
wypadło 1lub 6.
5.Wśród 7 książek dwie są mniejszego formatu ile jest wszystkich ustawień książek takich , aby
wszystkie książki tego samego formatu stały obok siebie
6.W urnie znajduje się 5 kul białych i 4 czarne. Losujemy kolejno 2 kule (bez zwracania) Ile
jest możliwości wylosowania
a) za pierwszym razem kuli czarnej
b) kul tego samego koloru
c) za drugim razem kuli białej
Proszę o pomoc, który wzór gdzie zastosować i jak?
6 gru 15:35
peper: może mi ktoś pomóć ?
6 gru 16:29
Silwest:

No to pierwsze z dzrzewka
To chyba tak bedzie ze najpierw rzucamy 1 raz moze nam wypasc reszka lub orzel i ponizje drugi
raz tez reszka lub orzel gdzie T to reszka a N to orzel Czyli jest 2 mozliwosci mozemy
najpierw rzucic Reszke pozniej orła lub za 1 razem orla i za 2 rowniez

Co do reszty zaraz
zrobie ;> jak mi sie bedzie chcialo
6 gru 16:40
Silwest:

2 nie wiem raczej bo troszke go ni rozumiem nie mamy podanych numerow n o ale moze kots inny
zrobi
| | 13 | |
3 jezeli sie nie myle to wszystkich pikow jest 13 czyli P(T)= |
| gdzie T to piki i znowu |
| | 52 | |
drzewo
No nie chce mi sie bawic ale jest 4 kolory a my mamy wylosowac 2 piki czyli tyle drzewa
wystarczy
| | 13 | | 12 | |
Szansa na to ze wylosujemy najpierw pika to |
| a za 2 razem |
| czyli |
| | 52 | | 51 | |
| 13 | | 12 | |
| * |
| = oblicz sobie  |
| 52 | | 51 | |
asy
i znowu drzewo 2
Czyli
| 4 | | 3 | | 4 | | 38 | | 38 | | 4 | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = Oblicz sobie ;> |
| 52 | | 51 | | 52 | | 51 | | 52 | | 51 | |
3 o ile dobrze pamietam jest po 4 karty tej samej figury czyli
i znowu drzewo
czyli
chyba dobrze ;>
6 gru 16:53