matematykaszkolna.pl
kombinatoryka zadania , pilne peper: 1.Rzucamy kolejno 5 razy monetą. Ile jest wszystkich takich wyników w których za drugim razem wypadł orzeł. 2.Z urny zawierającej 7 ponumerowanych kul losujemy kolejno tworząc 4 cyfrową liczbę ile jest możliwości wylosowanie liczby większej od 5555 3.Z talii 52 kart losujemy 2 karty. Ile jest możliwości wylosowania: a) 2 pików b) co najmniej jednego asa c) dwóch takich samych figur 4.Rzucamy 3 razy kostką. Ile jest wszystkich możliwych wyników w których za ostanim razem wypadło 1lub 6. 5.Wśród 7 książek dwie są mniejszego formatu ile jest wszystkich ustawień książek takich , aby wszystkie książki tego samego formatu stały obok siebie 6.W urnie znajduje się 5 kul białych i 4 czarne. Losujemy kolejno 2 kule (bez zwracania) Ile jest możliwości wylosowania a) za pierwszym razem kuli czarnej b) kul tego samego koloru c) za drugim razem kuli białej Proszę o pomoc, który wzór gdzie zastosować i jak?
6 gru 15:35
peper: może mi ktoś pomóć ?
6 gru 16:29
Silwest: rysunekNo to pierwsze z dzrzewka To chyba tak bedzie ze najpierw rzucamy 1 raz moze nam wypasc reszka lub orzel i ponizje drugi raz tez reszka lub orzel gdzie T to reszka a N to orzel Czyli jest 2 mozliwosci mozemy najpierw rzucic Reszke pozniej orła lub za 1 razem orla i za 2 rowniez emotka Co do reszty zaraz zrobie ;> jak mi sie bedzie chcialo
6 gru 16:40
Silwest: rysunek2 nie wiem raczej bo troszke go ni rozumiem nie mamy podanych numerow n o ale moze kots inny zrobi
 13 
3 jezeli sie nie myle to wszystkich pikow jest 13 czyli P(T)=

gdzie T to piki i znowu
 52 
drzewo No nie chce mi sie bawic ale jest 4 kolory a my mamy wylosowac 2 piki czyli tyle drzewa wystarczy
 13 12 
Szansa na to ze wylosujemy najpierw pika to

a za 2 razem

czyli
 52 51 
13 12 

*

= oblicz sobie emotka
52 51 
asy
 4 
P(A)=