matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.3.2011
Zadania
Odp.
0
goldenfille:
4x−3
jak mogę uprościć wyrażenie:
?
2
√
2x
2
−3x
2
Axus:
Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(2,−3) stycznego zewnętrznie do okręgu o równaniu x2+y2+2x−2y+1=0
2
misia:
suma pierwiastków równania x(x−2)=3(x−2) x
2
−2x=3x−6
2
Adam-Pomocy !:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane: krawędź podstawy 6cm, kąt między wysokością ściany bocznej a podstawą ma miarę 30stopni.
5
lordus:
jeśli osią symetrii paraboli o równaniu y=3(x+a)
2
−6 jest prosta x=−4 to a=?
0
ania:
Byłabym baaaardzo wdzięczna za jakieś podpowiedzi do tych zadań
0
ania:
Długość brzegu pierścienia kołowego jest równe 8, a jego pole jest równe 4. Obliczyć długości promieni tego pierścienia.
0
ania:
Obliczyć długości przekątnych rombu o polu S i kącie ostrym o mierze 2a .
2
ania:
W koło o polu S wpisano trójkąt równoramienny, w którym miara kąta przy wierzchołku jest równa a . Obliczyć pole trójkąta.
2
taki tam:
2cos
2
x−cosx>0 2t
2
−t>0
0
ania:
Na okręgu o promieniu R opisano trapez o kątach ostrych przy większej podstawie, których miary są
0
ania:
W okrąg wpisano trapez równoramienny, którego wysokość jest równa h. Obliczyć pole trapezu, jeżeli wiadomo, że ramię trapezu widać ze środka okręgu pod kątem2a .
0
ania:
Wierzchołki kwadratu KLMN należą do boków kwadratu ABCD. Obliczyć stosunek długości odcinków na jakie punkt K dzieli odcinek AB kwadratu ABCD, jeżeli wiadomo, że AB=10, a stosunek pól
1
ilak:
6
x
−3*5
x
<10
x
−3
x+1
4
Sylwia:
Z 52 krat losujemy 5. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania: a) asa
2
Meh:
Jak z czegoś takiego wyliczyć x? x
1
2
= 7
0
aga:
obliczyć wskazane pochodne cząstkowe funkcji :
2
luki:
Troche mam problem z przekształceniem tego... potrzebuje wyznaczyc "t" po krótce powiem ze jest to zadanie z fizyki na studia.
1
n:
Dane są odcinki ktorych dlugosci sa rowne a i b (a>b). skonstruuj odcinek ktorego dlugosc bedzie rowna:
b
2
a
2
Qba101:
Zadanie z logarytmów(czy dobrze zrobiłem):
2
karolka283:
1. Wyznacz wartość współczynnika b, tak aby miejscem zerowym funkcji f określonej wzorem postaci f(x)=4x
2
+x+b była liczba 2.
0
LEGO:
Błagam o szybką pomoc(rozwiązanie), bardzo ważne
W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym znajduje się pięć kul o promieniu długości 1. Cztery z nich są styczne do podstawy, a każda z
0
kotek2:
oblicz wartość liczbową i określ dziedzinę funkcji (p{8x−
√
18
)
2
+3(
√
2
x−9
√
3y
)(
√
2x
+9
√
3y
)
4
lordus:
jeśli prosta będąca wykresem funkcji f przecina OX w pkt odciętej x=−2 oraz przechodzi przez pkt (0,−6) to funkcja f dana jest za pomocą ?
1
kotek2:
oblicz wartość liczbową i określ dziedzinę funkcji (7x−2)
2
−(2x−7)
2
−5
5
goldenfille:
czy pochodna funkcji y=x
3
*cos
2
x=3x
2
cos
2
+x
3
*(−2sinx)?
1
john:
AC=BC=P{10} .Srodkowe poprowadzone z wierzchołków A oraz B przecinaja się pod kątem prostym.Oblicz pole trójkąta ABC.
2
Kasia:
(x+2)
2
(x−2) ≥ 0 ,
1
kotek2:
oblicz wartość liczbową i określ dziedzinę funkcji (4x−5)
2
−(6x+4)(6x−4)
0
Kasia:
(2(x
3
−2x+4)−(x−3)(x
2
+5x−4)) (3−2x)
3
lordus:
wyrażenie
√
√
17
−1
*
√
√
17
+1
jest równe?
1
Michałek:
Witam , mam problem z następującymi zadaniami: add.1
2
Adam-Pomocy !:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego pole podstawy jest równe 36cm
2
, a krawędź boczna ma długość 6cm.
0
Żanet:
Oblicz 3 początkowe wyrazy ciągu dla którego suma n początkowych wyrazów jest określona wzorem Sn=4n
2
0
karolka283:
1. Wyznacz wartość współczynnika b, tak aby miejscem zerowym funkcji f określonej wzorem postaci f(x)=4x
2
+x+b była liczba 2.
27
TOmek:
:::rysunek::: Stereometria − poziom "prawie hardcore"
9
Mimi:
Sprawdź, czy liczba −120 jest wyrazem podanego ciągu arytmetycznego. Jeśli tak, to którym? a)−240,−230,..
0
PILNE:
z prostopadłościennego klocka o wymiarach 2/4/6 cm nalezy wyciąć walec tak aby jego oś obrotu była równoległa do jednej z krawędzi klocka. Jaką największą objętość może mieć tak otrzymany
0
gunia:
jak rozłożyć go na czynniki? x
3
− 2ax
2
+ 3ax + 1
0
meg:
Bok trójkąta równobocznego ma długość 6 cm.Oblicz odległość środka ciężkości tego trójkąta od jego boków. Wiem jak to zrobić ale nie wiem jak udowodnić, ze tak jest?
1
meg:
Pytanie: Jak udowodnić, że w trójkącie równobocznym środek ciężkości dzieli środkowe w stosunku 1:2? PROSZE O POMOC
2
taki tam:
na podstawie definici zbadaj monotoiczność f(X)=4x−x
2
dla x∊(−
∞
,2)
7
wiki:
JAK SIĘ ZA TO CUDO ZABRAĆ? Znaleźć wszystkie liczby naturalne n , dla których wielomian
3
beny:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
7
|x−1|−4
+
x
x
2
−25
3
ryba:
Z cyfr 1 3 5 7 8 ukladamy liczby pieciocyfrowe o niepowtarzajacych sie w zadnej z tych liczb, cyfrach. Ile mozna w ten sposob ulozyc:
5
kto z Politechn. w Gliwicach?:
mam kilka pytan
7
Eidam:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, bo godzinę siedziałem na tym i za nic nie mogę rozwiązać:
0
kiloo:
w ciągu arytmetycznym a1 =−2 i r=3 Oblicz sume od 17 do 48 wyrazu włącznie
3
Adam-Pomocy !:
Oblicz objętość ostrosłupa czworokątnego którego pole podstawy jest równe 36cm
2
, a krawędź boczna ma długość 6cm.
0
Natka:
W pewnej firmie 20%pracownikow zarabia srednio miesiecznie 5 tys zl. Srednia placa pozostalych pracownikow tej firmy wynosi 2,5 tys zl.Jaka jest srednia zarobkow w tej firmie?
6
Marlena ;p:
czy z drutu o długości 2m można wykonać szkielet sześcianu o krawędzi 15 cm ?
0
Marlena ;p:
jakie najmniejsze wymiary powinna mieć kartka papieru w kształcie prostokąta, żeby można było na niej narysować siatkę sześcianu o krawędzi 5 cm
5
ilak:
√
−logx
=
√
−x
2
+3x−2
0
Marlena ;p:
Narysuj siatkę graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 3 cm i wysokości 5 cm
2
matematyka:
252q
3
−1302q
2
−1302q+252=0
2
Marlena ;p:
ile krawędzi wychodzi z każdego wierzchołka dowolnego graniastosłupa ?
2
xc:
Mam pytanko dotyczące wielomianów. Bo już nic nie wiem, heh.
Chodzi o to, że w zadaniach tego rodzaju "rozwiąż równanie" to się wyciąga normalnie przed nawias i na końcu podaje
6
Marek:
Witam,
0
aaa:
http://zapodaj.net/58a114086142.jpg.html proszę o pomoc w zadaniu 12 z tego linku
0
Całka:
Całka
3
aa:
Jak rozlozyc to rownanie?
2
MARTA:
Witam, mam mały problem... Mam równanie :
1
Jacek16:
Oblicz wartość wyrażenia 3(3a−1)
2
dla a=−1/3
6
TOmek:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a i jest cztery razy krótsza od krawędzi bocznej. Ostrosłup przecięto płaszczyzną zawierającą środki dwóch sąsiednich
2
Miłosz:
Proszę o pomoc ambitnych Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy tego trójkąta jest równa 12, krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o
1
Jacek16:
Wykonaj redukcję wyrazów podobnych 3a
3
−4+a
2
−5a(2a
3
+8a
2
−3a+2)
3
Jacek16:
Za trzy zeszyty i dwa długopisy zapłacono 18,50 zł .Zeszyt kosztował 2.50zł.Ile kosztował długopis .Ułóż równanie
5
no name:
Uzasadnij, że kula wpisana w walec <dotyka obu podstaw i pole boczne walca> zajmuje 2/3 objętości walca.
1
Jacek16:
Bukinista kupił dwie książki za 35zł i na ich sprzedaży zyskał 9 zł.Na droższej książce zyskał 30% a na tańszej 20%.Ile kosztowała każda z tych książek
1
BETI:
jaki bedzie log1?
2
kukukuba:
rozw wielomian x
3
+x
2
−6x−18=0
1
kukukuba:
jdna z podsta trapezu wpisanego w okraf o promieniu 3 jest srednica tego okreguy oblicz pole trapezu jesli cos jego kata ostrego jest rowny2/3
1
Prosze o pomoc:
Oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego w trojkat prostokatny rownoramienny ktorego przeciwprostokatna ma dlugosc 4cm
32
gall anonim:
Jak sprawdzic czy dana liczba nalezy do przedzialu (−5,5) ? (
√
3
)
4
− (
√
2
)
4
1
milo:
ciąg arytmetyczny a6=6
3
Matematyk:
Jaki byłby okres wahań ziemskiego wahadła sekundowego na Marsie
3
regweg:
chcialem zapytac czy takie przeksztalcenie jest prawidlowe
2
świr:
Jeszcze jedna idiotyczna całka, pomózcie
∫ x sin(2x+3) dx
1
nienawidzecalek:
KTO umie tą kretynską całkę
1
∫
dx
(2x−3)
2
0
MARTA:
ry MARTA: Witam, mam mały problem... Mam równanie :
25
świr:
Siemka, jak tam przed maturą? Bo niewiele czasu zostało
11
Pułgłuwex:
Rozwiąż równania:
0
Miłosz:
Proszę o pomoc ambitnych Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy tego trójkąta jest równa 12, krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o
6
szybko:
dany jest prostokątny trójkąt o kątach ostrych alfa i beta a)uzasadnij, że (sin alfa+sin beta)
2
=1+2sin alfa * sin beta
1
Łukasz:
Sn=2n
2
−8n
1
zygzak:
PO zwinięciu wycinka kołowego o promieniu 8 cm i kącie środkowym 270 st oni otrzymano pole boczne pewnego stożka. Oblicz objętość tego stożka.
1
szybko:
jezeli kat alfa jest katem ostrym oraz sin alfa=cos 40 to ile wynosi alfa
0
zygzak:
z prostopadłościennego klocka o wymiarach 2/4/6 cm nalezy wyciąć walec tak aby jego oś obrotu była równoległa do jednej z krawędzi klocka. Jaką największą objętość może mieć tak otrzymany
4
iza:
Dwie metalowe kule o promieniu 1 i 2 cm przetopiono w jedną kulę. Oblicz jej pole powierzchni całkowitej.
0
rafał:
rozłóż na czynniki: A
4
+A
2
B
2
+B
4
0
xD:
Sprawdź czy układ nierówności ma dokładnie jedno rozwiązanie. y − x ≥ 0
0
Jakub:
A więc muszę obliczyć taki logarytm log
√
3
√
9
=x
0
MARTA:
Witam, mam mały problem... Mam równanie :
6
szybko:
ile rozwiazan ma rownanie x
3
=x
2
−2x
3
martunia3322:
zad1.wyznacz współrzędne końca A odcinka AB jeśli B(10,2)i srodek odcinka S=(0,−2) zad.2 napisz równanieprostej rownoleglej l:4x−2y−1=0 przechodzacej przez pkt P(−3,2)
11
łosoś:
Dany jest trójkąt ABC równoboczny o boku a.Przez środek D tego trójkąta poprowadzono prostą tworzącą z tym bokiem kąt o mierze α.Prosta ta przecieła bok BC w punkcie E i podzileiła
2
szybko:
miejscami zerowymi funkcji f(x)=x
2
+ax+b są liczby −4 i 2. oblicz a+b
3
BETI:
mam pytanie jeżeli 2
4
0 razy 4
2
0 to jaki bedzie wynik i moze ktos mi to wytłumaczy bo zapomniałam troche jak sie rozwiazuje takie zadania
0
Niekumata i to bardzoxD :
Cześć
Mam taką prośbę jak ktoś ma arkusze maturalne z matematyki nowa era, i może zeskanować na komputer, albo ma na komputerze i może wysłać je na a−meil, to mi może wysłać? Ja
0
nienawidzecalek:
Czy ktoś wie jak to cholerstwo obliczyć:
x−1
∫
dx
x+1
1
MICHAŁ199999:
jak obliczyc sume 20 poczatkowych wyrazów ciagu 3,7,11 arytm?
0
ania:
Długość brzegu pierścienia kołowego jest równe 8, a jego pole jest równe 4. Obliczyć długości promieni tego pierścienia.
0
MICHAŁ199999:
Podane jest ciag a3=4 ,a7=28 obliczyc a1
3
ania:
Bardzo proszę o pomoc
oblicz długości przekątnych rombu o polu S i kącie ostrym o mierze 2 alfa
1
bas8900:
Oblicz pole trapezu mając dane długości podstaw a b oraz długości ramion c i d jęśli a=44 b=16 c=17 d=25?
1
Dawid:
Zadanie:
2
nienawidzecalek:
Jak to przez części obliczyć: ∫ x sin2x dx
0
nienawidzecalek:
Jak to przez części obliczyć: ∫ x sin2x dx
15
karolina:
Sprawdź czy układ nierówności ma dokładnie jedno rozwiązanie. y − x ≥ 0
0
Martra:
W koło o polu S wpisano trójkąt równoramienny, w którym miara kąta przy wierzchołku jest równa alfa. Oblicz pole trójkąta. O co w tym w ogóle chodzi ?
4
Mania :
Proszę o pomoc! nic nie wychodzi..
4
sabi$:
1
do wykresu funkcji wykładnieczej f należy punkt (−2,
)
4
a)wyznacz wzór funkcji f b)wyznacz zbiór wszystkich punktow x, dla których spełniona jest nierówność f(x
2
+3x)<f(x)
0
Martra:
na okręgu o promieniu r opisano trapez o kątach ostrych przy większej podstawie których miary są równe alfa i 2 alfa. oblicz pole tego trapezu
6
Marta:
:::rysunek::: Oblicz pola zacieniowanych obszarów
0
yyyyyzzzzzmtuf:
W okrąg wpisano trapez równoramienny, którego wysokość jest równa h. Obliczyć pole trapezu, jeżeli wiadomo, że ramię trapezu widać ze środka okręgu pod kątem 2alfa. Jakiś pomysł?
0
Miłosz:
Proszę o pomoc ambitnych Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy tego trójkąta
1
Adzia1990:
Wykaż, że jeśli suma n−początkowych wyrazów jest określona wzorem Sn=2n
2
+n+1 to ciąg nie jest arytmetyczny.
3
janek :
liczba wszystkich trojelemantowych podzbiorow niepustego zbioru A jest 5razy wieksza od liczby jego podzbiorow jednoelementowych.
1
Adzia1990:
Pilne. Proszę o szybką odp.: Dane są funkcje f(x)=5
2
x
+2
2
x
i g(x)=5
x
−
4
+2
x
+
2
. Rozwiąż nierówność g(x+2) ≥ f(0,5x)
5
ładnie.prosze:
Wyznacz ciąg gdy,: b
3
=1 b
8
=−9. próbuje za pomocą układu równań i nic mi nie wychodzi
/ pomóżcie:(
3
Kamil:
1. Wykaż ze trójkąt o wierzchołkach a(3,2) b(−5,2) c(−1,−2) jest prostokątny równoramienny.
2
Płyta CD:
Dla jakich wartosci a i b wielomian F(x) jest podzielny przez wielomian P(x)
9
sabi$:
Ze zbioru Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jedenj cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w licznę 3−cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułożymy
0
sabi$:
Ze zbioru Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jedenj cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w licznę 3−cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułożymy
1
Natka:
W tabeli podano wzrost (w cm) uczniów pewnej klasy Wzrost 158,156,162,147,152,164
0
Marta1707:
narysuj wykresy funkcji:
π
1. f(x)= sin(0,5x+
)
3
π
2. f(x)= −3xsin|x+
|
4
3. f(x)= 1−||4sinx|−2|
1
eh.>:
:::rysunek::: Wielościan przedstawiony na ilustracji to graniastosłup prawidłowy sześciokątny o kwadratowych
0
Kinga:
osią symetrii f(x) = 2(x−4)(x+12) jest prosta: a. x−4=0
0
Asia:
Pc walca wynosi 702π cm2, a obwód jego przekroju osiowego jest równy 80 cm. Oblicz objętość tego walca. Rozwiązując zadanie doszłam
0
Natka:
W pewnej firmie 20%pracownikow zarabia srednio miesiecznie 5 tys zl. Srednia placa pozostalych pracownikow tej firmy wynosi 2,5 tys zl.Jaka jest srednia zarobkow w tej firmie?
0
ewelina :
3
−
−u{
3
√
0,5
3
√
8
}−
3
√
11
+
3
√
24
2
0
ewelina :
√80+√20−√45+√6*√24 w liczniku nad wszystkimi liczbami jest jedna trójka.Pomóżcie rozwiazac
0
ładnie.prosze:
jak zrobić takie zadanie:Wiedząc ze suma ciągu to Sn=2n
2
−4n wykaz ze a
6
+a
7
=40.
0
SanTi:
Witam mam problem z pochodną a tak konkretniej z zakończeniem zadania gdzie juz pochodna nie
x
3
−4x
2
+4x
wchodzi w gre. Otóż mam policzyc pochodną z F(x)=
x
2
−x−2
i przeliczylem dobrze pochodne ale potem mam problem jak x są w 4 potędze a na dole nadal mam
0
Martat:
. Dany jest kwadrat o boku 10 cm. Należy odciąć od tego kwadratu przy kazdym wierzcholku taki trojkat rownoramienny aby powstal osmiokat foremny. Jaka jest dlugosc boku osmiokata?
0
anna 30:
trapez równoramienny ABCD o kącie rozwartym 130 przecięto prostą równoległą do jednego z ramion.oblicz miary powstałych kątów.
0
hashiri:
Czy ten przyklad :
2
ewelina :
3
{{
√
80
+
√
20
−
√
45
+
√
6
*
√
24
}
1
kasia19:
WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Jednym z rozwiązań równania ax
2
+2x−7=0 jest liczba 2. Wyznacz parametr idrugie rożwiązanie
0
kasia19:
WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Wiadomo , że równanie 2x
2
− bx+18=18 ma dokładnie jedno rozwiązanie wyznacz parametr i
1
kasia19:
WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Rozwiąz równanie kwadratowe z obliczeniami(2x+3)(x−3)=0
0
Kinga:
Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji kwadratowej f(x) = −2(x−3)(x+2) względem osi OY. Jaki będzie wzór funkcji g?
0
ewelina :
3
−
− U
4
√
0.5
{8} −
3
√
11
+
3
√
24
=
2
1
kasia19:
WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Rozwiąz równanie kwadratowe z obliczeniami x(x+3)=(3x −1)+3
0
Asia:
Czy ktos moze mi pomoc
? Pc walca wynosi 702π cm2, a obwód jego przekroju osiowego jest równy 80 cm. Oblicz objętość tego walca. Rozwiązując zadanie doszłam
2
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Rozwiąz równanie kwadratowe z obliczeniami −25x
2
+1=0
4
Sandra:
POMOZCIE
!
0
MarQ:
Jak obliczyć te granice? lim x→0 xctg2x
0
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego jest równa 1800
o
. Wynika stąd ,że liczba tego
1
nistel :
Pole powierzchni całkowitej półkuli wynosi 30π Oblicz objętość i pole powierzchni całej kuli.
0
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Z przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 1 zatoczono koła o promieniu 1. Pole części
2
co jest? :
Ze zbioru (2,3,4,5,6,7,8) losujemy kolejno 2 razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzeia, ze iloczyn wylosowanych liczb bedzie podzielny przez 6 lub przez
1
Kinga:
:::rysunek::: Przedstawiony jest wykres funkcji kwadratowej f(x) = 3−x
2
. Wykres funkcji y = g(x) powstaje w
0
Ruda:
:::rysunek::: Wyznacz miary kątów α, β, γ
0
anonimowa:
W ostrosłup prawidłowy czworokątny wpisano pięć kul o promieniu 1cm w ten sposób, że cztery z nich są styczne do podstawy i każda z nich jest styczna do dwóch sąsiednich ścian bocznych.
3
Patysia:
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
0
Asia:
Proszę Was o szybką pomoc w rozwiązaniu zadania. Pc walca wynosi 702π cm2, a obwód jego przekroju osiowego jest równy 80 cm. Oblicz objętość tego walca. Rozwiązując zadanie doszłam
1
Paulina:
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe: −7 i −1, zaś rzędna wierzchołka W paraboli , będącej wykresem funkcji f jest równa 2
0
MarQ:
I jeszcze taka całeczka:
0
MarQ:
Hej
Jak obliczyć ekstremum warunkowe funkcji
3
gabi:
Matematyka was fascynuje, jest waszą pasją czy może uczycie się jej bo musicie?
4
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4.Wysokość
1
Asia:
Proszę Was o szybką pomoc w rozwiązaniu zadania. Pc walca wynosi 702π cm
2
, a obwód jego przekroju osiowego jest równy 80 cm. Oblicz objętość tego walca. Rozwiązując zadanie doszłam
0
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Dany jest trójkąt ABC o kącie 80
o
przy wierzchołku C. Kąt między dwusieczną tego kąta a
0
EWELINA 555:
W trapezie prostokątnym o kącie ostrym 60 poprowadzono dwusieczne wszystkich kątów.oblicz miary kątów na jakie te dwusieczne podzieliły katy danego trapezu.
0
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE W trójkącie jeden z kątów jest 20
o
większy od najmniejszego, a trzeci kąt jest trzykrotnie
0
lol:
x+2√3 = 1+ x√3
0
ojej:
zad 1 wykonaj działania i przeprowadz redukcje wyrazów podobnych: (3x−1)
3
−3(x+1)(x
2
−x+1)+2(x+2)
3
1
Paula:
Nie mam pojęcia jak to zrobić, już robiłam na wszelkie sposoby i w żadnym przypadku nie chce mi wyjść dobry wynik. Pomocy !
0
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Stosunek długości podstawy do ramienia trójkąta równoramiennego jest równy 2:3. Ramię jest
2
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Prosta o równaniu
√
3
(3)x +1 jest nachylona do osi OX pod kątem α takim że
0
kasia19:
WAŻNE POMOCY
? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Nieprawdą jest że: A: sin25
o
<sin34
o
B:tg2
2
<tg64
o
C:cos15
o
<cos24
o
1
asd:
rozwiaz rownanie
11
kasia19:
WAŻNE POMOCY
WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Ciąg ( log
2
1
16
, x, −1) jest geometryczny. Wynika z tego
1
kiecka:
Do wykresu funkcji f(x) =x2+x−2 nalezy punkt?
0
kasia19:
WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy log
5
3 , a drugi wyraz log
5
15.Różnica tego
5
monika.:
jak mam znaleźć 3 wyraz ciągu jeśli mam tylko a
2
=1 i a
6
= 1/81
błagam o szybka odpowiedz
1
kasia19:
WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Suma ciągu arytmetycznego jest określona wzorem S
n
= 3n
2
+6n. drugi wyraz tego ciągu jest
3
kasia19:
WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Zbiorem rozwiązań nierówności 16 − x
2
> 0
0
boombastic :
Pole powierzchni całkowitej półkuli wynosi 30π Oblicz objętość i pole powierzchni całej kuli.
0
Minioo:
FIZYKA Jest tu ktoś dobry z fizyki żeby zrobić mi te zad to pilne
?...
3
kornelja:
pole trójkąta równobocznego, którego wysokość jest o 1 cm krótsza od boku, jest równe?
1
kasia19:
WAŻNE POMOCY? WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE Jeżeli 2x − 5 =
√
3
x−1 to
9
kasia19:
POMOCY JA TEGO NIEUMNIEM ROZWIĄŻCIE MI TO sześcian liczby to 2 +
√
3
jest równy
4
MARTA:
Jak rozwiązać?
4
desperatka:
PROSZĘ O POMOC. Wewnątrz kwadratu ABCD obrano taki punkt E, że trójkąt CED jest równoramienny. Kąty przy podstawie tego trójkąta mają po 15 stopni . Wykazać, że trójkąt ABE jest
2
kiecka:
graniastoslup ma 15 krawedzi.Ile wierzcholkow ma ten graniastoslup?
2
Płyta CD:
Mam tylko jedno pytanie jak by było zadanie:
6
maja:
witam, mam wyznaczyć współrzedne wierzchołka paraboli i napisać rownanie symetrii tej paraboli f(x)=−2
2
+x+1 , więc Δ wyszła 5, p=1/4 a q=1,25
3
kiecka:
W ciągu geometrycznym (an) a dane są: a1 = 32 i a4 = −4 . Iloraz tego ciągu jest równy
1
Kasia:
4
sd:
Wartość wyrażenia 4
100
+ 4
100
+ 4
100
+ 4
100
jest równe:
2
MARTA:
Jak rozwiązać to równanie? Bardzo proszę o pomoc..
1
kiecka:
Do wykresu funkcji f(x) =x
2
+x−2 nalezy punkt?
3
Aga:
√
3
√
2
√
6
uwalniam od niewymierności *
=
√
2
√
2
2
1
kiecka:
Na seans filmowy sprzedano 280 biletów,w tym 126 ulgowych.Jaki procent sprzedanych biletów stanowiły bilety ulgowe?
9
jaaaaaaaaam:
:::rysunek::: Robotnik kopie rów o długośći 30m, któego przkrój poprzeczny ma kształt trapezu równoramiennego
5
kasia:
:::rysunek::: jak mam narysowac wykres funkcji
pomocy
0
Marcin:
Rozwiąż nierówność i rozwiązanie przedstaw na osi liczbowej: a) |3x+1|≤5
2
iwi:
Wyznacz zbiory AuB, A∩B, A/B, B/A GDZIE: A= x∊R:x.−4
3
ich:
∫sinx*ln(tgx)dx
2
MarekR:
Ostosłup ma 11 wierzchołków. Podaj, ile wszystkich ścian ma ten ostrosłup.
1
MarekR:
Przekątna prostopadłościanu o długości 6 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Przekątna podstawy ma długość 3. Oblicz miarę kąta α.
14
gabi:
..:: PROSZĘ O WSKAZÓWKI ::..
2
niebiesko:
lim( x →1) x
2
−1/
√
x−1
1
algebraliniowa:
Witam, poszukuję jakiejś strony, gdzie jest
przystępnie
wytłumaczona algebra liniowa, tzn. przestrzenie liniowe, bazy, liniowa niezależność, generatory, rząd macierzy, kombinacje
2
Kasia:
A) −2x
4
− 4x
3
+6x
2
= 0,
12
jaaaaaaaaam:
:::rysunek::: Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa o wymiarach podanych na rysunku
7
kasia:
prosze o sprawdzenie . 1)dana jest funkcja kwadratowa:f(x)=2x
2
−2x−4
1
xD :
Do wykresu funkcji liniowej f(x) naleza punkty A=(2,−1) B=(3,−2) Znajdź wzor tej funkcji
1
xD :
1
wyznacz dziedzine funkcji określonej wzorem f(x)=
√
−
x+3
2
6
Piter:
x
2
+6x−7=0 czy mógłby ktoś zrobić to poprawnie bo mam dylemat mi wyszedł wynik x
1
= −7 i x
2
= 2 jednak
0
radekp:
wysokość trapezu prostokątnego ABCD jest dwa razy dłuższa od różnicy długości jego podstaw. tangens kąta alpha jest równy... rysunek− http://img203.imageshack.us/img203/8602/52051595.jpg
0
Ano:
Punkty A=(2,3) i B=(−2,1) są wierzchołkami trójkąta ABC, a D=(7/4,5/2) jest punktem przecięcia się wysokości tego trójkąta. Napisz równania prostych zawierająćych boki tego trójkąta.
1
wiola:
an=2+5n
0
matis:
prosze zobaczyć zadania jozina olka i jojo o okregach
15
Kasia:
a) x ( x+4)
2
( x−2) = 0,
0
Kocyng:
Witam, pomoże mi ktoś? Dziś mam kolokwium z tych zadań, bo były przecieki
A nie mogę sobie z nimi poradzić.. Proszę o pomoc.
2
aa:
Jaki jest wzór na przekątną prostokąta ?
12
dziuba:
AMBITNIE Zdania p,q,r określone są następująco: