Wartość wyrazenia...
sd: Wartość wyrażenia
4100+ 4100+ 4100+ 4100 jest równe:
Jak się robi tego typu zadania? Proszę wytłumaczyć na tym przykładzie i na innym.
30 mar 14:04
Jan: 4100+ 4100+ 4100+ 4100=22*(22*100)=24*100=2400
30 mar 14:15
think: a + a + a + a = 4*a
c + c + c + c = 4*c
zauważ, że dodajesz to samo do siebie...
4100 + 4100 + 4100 + 4100 = = 4*4100 = {z własności działań na potęgach} 4101
30 mar 14:17
think: Jan drobna wsypa

mnoży się wykładniki kiedy jest potęga do potęgi (a
b)
c = a
b*c
tutaj jest potrzebny wzór a
b*a
c = a
b + c
30 mar 14:19
sd: 5100+ 5100+ 5100+ 5100 = 5100 (1+1+1+1+1) =5100 *5=5101
Dobrze?
Jeśli chodzi o te jedynki w nawiasie to piszę się ich tyle jaka jest wartość? Czyli tu jest
5 100 więc pięć jedynek tak?
30 mar 14:57