Ekstremum warunkowe
MarQ: Hej

Jak obliczyć ekstremum warunkowe funkcji
f(x,y) = 5 − 2x
2 − 2y
2 dla warunku x+y=8
Wielkie dzięki za pomoc
30 mar 16:20
Komentator OWMH:
Rozwiązanie:
Dana funkcja f(x , y) = 5 − 2 x2− 2 y2
korzystając z mnożników Lagrange'a
warunek ograniczający : g(x,y) = 0 ; mamy warunek x + y= 8 ⇒ g(x , y)= x+y−8
budujemy funkcja Lagrange'a
L(x , y , λ)= f (x , y) + λ . g( x, y) dla nas
L(x , y , λ)= 5 − 2 x2− 2 y2 + λ .( x + y − 8)
obliczając jej pochodne, otrzymujemy dalej piszemy L zamiast L(x , y, λ)
L'x = − 4x+λ ; L'y = − 4y+λ ; L'λ = x+y−8
punkty podejrzane o ekstremum wyznaczamy rozwiązując układu równań
i) L'x = 0 i) − 4x+λ = 0 i) x = λ/4
ii) L'y = 0 ⇔ ii) − 4y+λ = 0 ⇔ ii) y = λ/4 ⇔ i) oraz ii) w iii)
iii) L'λ = 0 iii) x+y−8 = 0 iii) x+y−8=0
i) x = λ/4 i) x = 4
⇔ ii) y = λ/4 ⇔ ii) y = 4
iii) λ = 16 iii) λ = 16
a więc punktem podejrzanym o ekstremum jest więc punktem xo = (4 , 4)
jest on punktem regularnym ponieważ r z g'(4,4)= r z[4;4] =1
obliczając pochodne drugiego rzędu względem zmiennych x , y otrzymujemy:
L"xx = −4 L"x y = 0 L"y y = −4 L"y x = 0
[ −4 0 ]
a więc macierz L” x (x , y) = macierz [ 0 −4 ]
[ −4 0 ]
Oraz macierz L” x (4,4) = macierz [ 0 −4 ]
musimy określić czy ta macierz jest określona dodatnio czy ujemnie określona; należy zbadać
formę kwadratową:
[ h1]
uwaga wektor h = [ h2] ;
[ −4 0 ]
hT L” {x} (x0 , λ) h = hT [ 0 −4] h = [−4h1 −4h2] [ h2]
hT L” {x} (x0 , λ) h m = −4 ( (h1)2 + (h2)2) ( widać że jest ujemna dla h ≠
0)
możemy sprawdzić że
na podprzestrzeni X( (4,4) = { h ∊ R2 : [4,4] h =0 }
[ h1]
zauważmy że [4,4] [ h2] = 0 ⇔ h1 = − h2 stąd oraz
hT L” {x} (x0 , λ) h = −4 ( (h1)2 + (h2)2) mamy że ta forma jest ujemna
określona dla h ≠ 0. A więc funkcja f (x, y) = 5 − 2 x2− 2 y2 ma maksimum związanym
(warunkowym) w punkcie (4 , 4) i wynosi f (4 , 4 ) = − 61
BADANIE CZY FUNKCJA MA EKSTREMA W PUNKCIE P0 = (X0, Y0 )
TO W MACIERZY
[ A11 A12 ]
L” x (X0, Y0 ) = macierz [ A21 A22 ]
i) Jeśli A11 < 0 oraz det L” x (X0, Y0 ) >0 ; to forma kwadratowa
hT L” {x} (x0 , λ) h jest ujemna określona; przeto w punkcie P0
funkcja ma maksimum .
ii) Jeśli A11 > 0 oraz det L” x (X0, Y0 ) >0 ; to forma kwadratowa
hT L” {x} (x0 , λ) h jest dodatnio określona; przeto w punkcie P0
funkcja ma minimum .
dla naszej przypadku mamy
i) A11 = −4 <O i
[ A11 A12 ]
ii) dla L” x (X0, Y0 ) = macierz [ A21 A22 ] mamy że :
[ A11 A12 ] [ −4 0 ]
det [ A21 A22 ] = det [ 0 −4 ] = 16 >0
a więc jak wyżej otrzymano ma maksimum warunkowym w punkcie ( 4 , 4 )
sorry dużo czasu zajmuje pisanie tutaj, nie jest zbyt wygodny napisanie te macierzy.
31 mar 07:09