jak to zrobic?
ilak: √−logx=
√−x2+3x−2
dziedzina
−x
2+3x−2 >0
x∊(1,2)
−logx>0
logx<0==zatem x∊do zbioru pustego

?
jak to zrobic?
30 mar 21:03
Grześ: logx<0
logx<log1
x<1
30 mar 21:09
Grześ: znaczy się ma być:
logx≤0
x≤1
30 mar 21:10
ilak: ok,
a potem moge podnieść oba wyrazenia do kwadratu?
30 mar 21:10
Grześ: tak możesz
30 mar 21:12
Komentator OWMH: Rozwiązanie
( −log x )1/2 = (−x2+3x−2 )1/2
Najpierw określamy dziedzinę tego równania tzn. dla jakich x ten zapis ma sens
jak wiemy że tylko kiedy ten logarytmu ma sens i te pierwiastki mają sens; tzn.
x >o ⋀ − log x ≥ 0 ⋀ −x2 +3x−2 ≥ 0 a więc mamy układ nierówności do rozwiązania
i) x >0 i) x ∊ (0; +∞)
układ ii) − log x ≥ 0 ⇔ ii) log x ≤ 0 ⇔
nierówności
iii) −x2 +3x−2 ≥ 0 iii) x2 −3x+2 ≤ 0
i) x ∊ (0; +∞)
⇔ ii) x ∊ (0, 1]
iii) (x−2) (x−1) ≤ 0
zajmujmy się rozwiązania nierówności iii) ( x−2) (x−1) ≤ 0
f (x) = ( x−2) (x−1) jest parabolą otwartą do góry i jej miejsce zerowe
są x=2 ; x=1 zbiór rozwiązania tej nierówności jest [ 1; 2]; (odczyta się z wykresu)
i) x ∊ (0; +∞)
układ nierówności ii) x ∊ (0, 1] ⇔
iii) x ∊ [ 1; 2 ]
reprezentując te zbiory na prostej liczbowej otrzymujemy x ∊ { 1} a więc tylko 1 może być jego
rozwiązaniem sprawdzamy podstawiamy w równaniu początkowym
mamy :
lewa strona = ( − log 1)1/2 = 01/2 = 0
prawa strona = ( − (1)2+3(1)−2 ) 1/2 = 0
stąd mamy że lewa strona = prawa strona; z tego mamy że 1 jest rozwiązaniem tego równania.
Notatka: ważne za nim się bierzemy do przekształcenie danego równania; trzeba określić jego
dziedzina; bo może nie trzeba będzie nic przekształcać bo zbiór rozwiązanie tego równania
jest zbiorem pustym lub przeliczalnym zbiorem; gdzie można łatwo sprawdzić czy jego elementy
są rozwiązaniami tego równania; tylko podstawiając w równaniu i sprawdzając czy po
podstawieniu
otrzymujemy równość liczbowej ( czy prawa strona = lewa strona).
30 mar 23:51