jaaaaaaaaam:

Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa o wymiarach podanych na rysunku
30 mar 12:02
30 mar 12:12
30 mar 12:27
artur: więcej jak się nie pomyliłem to 7164+132√89
30 mar 12:35
jaaaaaaaaam: a robilem to tak 1sza figura:
102+ 162 = x2
100 + 256 = x2
x2 = √356
x= 2√89
Pp=1/2*10*16 = 80
Pb= 2√89*66 + 16*66 +10*66 = 132√89 + 1056 + 660 = 132√89 + 1716
P= 2*Pp + Pb = 2* 80 + 1716 + 132√89 = 1876 + 132{89}
2ga figura
Pc= 2*40*66 + 2*66*10+2*40*10= 7400
Pole calej figury 7400+ 1876 + 132{89} = 9276 + 132√86
30 mar 12:40
jaaaaaaaaam: wszedzei gdzie jest
√86 to mialo byc
√89 zle wpisalem

CZY WYNIK JESY DOBRY


?
30 mar 12:45
artur: Zauważ, że figura 1 stoi na figurze 2, więc musisz odjąć 2*(16*66)=2112
czyli 9276+132√89−2112= 7164+√89
30 mar 12:52
artur: oczywiście miało być 7164+132√89
30 mar 12:54
jaaaaaaaaam: aaa spoko rozumiem a jak to bedzie z objetoscia


jak ja tu odejme ta czesc nakladajaca sie?
30 mar 13:02
artur: tu nic nie musisz odejmować.
V= objętość 1figury + objętość 2figury
30 mar 13:05
artur: V2= 40 * 66 * 10
V= V1 + V2
30 mar 13:09
jaaaaaaaaam: dzieki wystarczylo powiedziec ze nie musze odejmowac a jak obliczyc to juz wiem
30 mar 13:16
artur: a to przepraszam
30 mar 13:20