Wykonaj działania i przedstaw otrzymany wielomian w jak najprostszej postaci
Kasia: (2(x3−2x+4)−(x−3)(x2+5x−4)) (3−2x)
30 mar 21:53
justa: (2(x3−2x+4)−(x−3)(x2+5x−4)) (3−2x) =
(2x3−4x+8−(x3+5x2−4x−3x2−15x+12))(3−2x)=
(2x3−4x+8−x3−5x2+4x+3x2+15x−12)(3−2x)=
(x3−2x2+15x−4)(3−2x)=
3x3−6x2+45x−12−2x3+4x3−30x2+8x=
5x3−36x2+53x−12
31 mar 11:52
piotr: X3−7x2−4x+28=0
9 lut 11:47
piotr1973: −2 x4+7 x3−36 x2+53 x−12
9 lut 12:30
5-latek: Grupowanie wyrazow b 1 z 2 i 3 z 4
x2(x−7)−4(x−7)=0
wylaczanie wspólnego czynnika przed nawias
(x−7)(x2−4)=0
(x−7)(x+2)(x−2)=0
dalej Ty
9 lut 12:31