| 2 | 2 | 1 | ||||
P= | = | = | ||||
| 2*2 | 4 | 2 |
| −6 | −6 | 3 | ||||
Q= | = | = − | ||||
| 4*2 | 8 | 4 |
| 3 | 1 | |||
W=(− | , | ) | ||
| 4 | 2 |
| 2−6 | −4 | |||
x1 = | = | = −1 | ||
| 2*2 | 4 |
| \2+6 | 8 | |||
x2 = | = | = 2 | ||
| 2*2 | 4 |
| −6 | −6 | 3 | ||||
Q= | = | = − | ||||
| 4*2 | 8 | 4 |
| 3 | ||
(∞, − | ) malejąca | |
| 4 |
| 3 | ||
( − | ,∞) rosnąca | |
| 4 |

ujemna (−1,2)
g)zapisz funkcję w postaci iloczynowej i kanonicznej
iloczynowa
f(x)=a(x−x1) (x−x2)
f(x)= 2 (x−1) (x−2)
kanoniczna
f(x)ax2+bx+c
2x2 + (−2x)+(−4)
h)wyznacz wartość największą i najmniejszą tej funcji w przydziale <0,3>
f(x)= 2x2−2x−4 dla <0,3>
| 2 | 2 | 1 | ||||
P= | = | = | ||||
| 2*2 | 4 | 2 |
| −36 | −36 | 1 | ||||
Q= | = | = − 4 | ||||
| 4*2 | 8 | 2 |
ale dobrze choc kombinuje z tymi wzorami
powodzenia