Stereometria − poziom "prawie hardcore"
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długosc a. Krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem β. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez krawędź podstawy nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz pole
otrzymanego przekroju
to co zrobiłem to obrazek i zero pomyslu, myslałem o tw. cos, ale dupa
pomozcie, prosze
Jeszcze rysunek trochę lepszy zrobię także bądź
cierpliwy
......... to jest to samo zadanie , tylko są dane liczbowe
To Ty masz zauważyć ,że ten trójkąt jest prostokątny
H − wysokość ostrosłupa
h − wysokość szukanego przekroju
h1 − wysokość ściany bocznej
| H | a√3 | |||||||||||||||
tgβ = | ⇒ H = | tgβ | ||||||||||||||
| 3 |
| a√3 | ||
h12 = H2 + ( | )2 | |
| 6 |
| a2 | a2 | |||
h12 = | tg2β + | |||
| 3 | 12 |
| 4tg2β + 1 | ||
h12 = a2 * | ||
| 12 |
| √12tg2β + 3 | ||
h1 = a * | ||
| 6 |
| a√3 | 1 | h1 * a√3 | |||
* h * sinα + | h * h1 * sin(90 − α) = | ||||
| 4 | 2 | 4 |
| √3 | √12tg2β + 3 | a√4tg2β + 1 | |||
* h * sinα + h * | cosα = | ||||
| 2 | 6 | 4 |
| 3a√4tg2β + 1 | ||
h(3√3sinα + √12tg2β + 3cosα) = | ||
| 2 |
| 3a√4tg2β + 1 | ||
h = | ||
| 6√3sinα + 2√12tg2β + 3cosα |
| ah | 3a2√4tg2β + 1 | |||
Pp = | = | |||
| 2 | 12√3sinα + 4√12tg2β + 3cosα |
?
| a2√3 | sinβ | |||
Godzio załamie Cię wynik to: | * | |||
| 4 | sin(α+β) |
ale to dopiero byłaby rzeźnia
sorry , nie wiem czemu zobaczyłam kąty 30o i 60o
zamiast α i β
pewnie dlatego ,że u Miłosza takie były
, Godzio nie musisz przepisywać tutaj
przeklształcenia, ja znam CIebie jestes zawzięty, zrób sobie na spokojnie na domowej kartce
dla spokoju
, a błędu w rozumowaniu też nie widzę
chyba ,ze nie chcesz to
zrozumiem
Zaraz pokaże
Dopiero teraz wpadłem że przecież tam jest kąt β ...
sin(180 − (α + β)) = sin(α + β)
Z tw. sin:
| h |
| ||||||||
= | |||||||||
| sinβ | sin(α + β) |
| a√3sinβ | ||
h = | ||
| 2sin(α + β) |
| ah | a2√3 | sinβ | ||||
P = | = | * | ||||
| 2 | 4 | sin(α + β) |
takie pytanko trzymając sie treści zadania, czy powyzszy rysunek u góry jest poprawny
"zielone to dodane moje−>pytanie, czy α=α w tym przypadku"
Krawędź boczna jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem β
Wydaje mi sie ,ze na 100procent NIE,ale chce byćpewny
Jeszcze raz Dziekuej Godzio