Geometria z trójkątem.
Eidam: Proszę o pomoc w rozwiązaniu, bo godzinę siedziałem na tym i za nic nie mogę rozwiązać:
Zadanie:
W trójkącie prostokątnym ABC, |∡C|=900, wybrano punkt P, dla którego trójkąty PAB, PBC i PCA
mają równe pola. Wiedząc dodatkowo, że |PA|2+|PB|2=45, oblicz długość odcinka PC.
30 mar 21:14
yyy: nie patrz! kusi co?
30 mar 21:30
;): bylo juz to zadanie ze 100 razy Godzio i Eta je rozwiazywali
30 mar 21:44
roztropny: moze to ktos wyliczyc?
30 mar 21:50
roztropny: to daj linka "

"
30 mar 21:51
roztropny: ref
30 mar 22:22
30 mar 22:32
Bizon:

| | 5 | |
45= |
| (IACI2+IBCI2) ..... IABI=9
|
| | 9 | |
IBCI
2+IACI
2=81
| 1 | |
| (IBCI2+IACI2)=IPCI2 IPCI=3 |
| 9 | |
30 mar 22:32