pomocy!!!!!!!!!!!1
Sandra: POMOZCIE

!
1.dany jest ciąg arytmetyczny −6,−3,0,... czterdziesty wyraz tego ciagu jest rowny?
a)111
b)123
c)117
d)139
2.tata zaproponowal kasi kieszonkowe: w pierwszym miesiacu otrzyma 6zl a w kazdym nastepnym o
3zl wiecej niz w poprzednim. w ktorym miesiacu kasia otrzyma 78 zł?
30 mar 17:16
ala2: 1.
a3−a2=3
r=3
a1= −6
an=a1+(n−1)r
wstawic za n liczbe 40 i policzyc ile wynosi a40
2.
a1=6zl
r=3zl
an=a1+(n−1)r
i wiemy ze an=76zl
wiec zrownujemy i szukamy n.
30 mar 17:31
ala2: poprawka.
literowka sie wkradla. nie an=76 bo wyjda ulamki, zreszta niezgodne z trescia...tylko an=78
pozdr
30 mar 17:32
xc: a)111
30 mar 17:42
Sandra: dany jest ciag an=−2n2+n−3. wyraz an tego ciagu ma postac?
liczby x+1,6,12 tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny. liczba x jest rowna?
dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=32n+1
−jest to ciag arytmetyczny
jest to ciag geometryczny
−jest to ciag staly
−nie jest ani arytmetyczny anie geomatryczny?
liczby x−1,7,x+5 tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny. liczba x jest rowna?
30 mar 17:45