...
gabi: ..:: PROSZĘ O WSKAZÓWKI ::..
Udowodnij, że jeżeli czworokąt jest wpisany w okrąg, to iloczyn przekątnych jest równy sumie
iloczynów przeciwległych boków.
30 mar 12:37
gabi: ...
30 mar 13:26
gabi: ...
30 mar 14:39
gabi: ..
30 mar 16:04
gabi:
30 mar 16:35
gabi: up
30 mar 17:01
gabi: up
30 mar 17:39
gabi: up
30 mar 20:23
andre: Weźmy dowolny czworokąt ABCD wpisany w okrąg. Mamy pokazać, że zachodzi zależność:
AC × BD = AB × CD + BC × AD
Z wierzchołka B wyprowadźmy prostą BE tak, aby kąty ABD i EBC były równe (punkt E oznaczamy na
przecięciu prostej z przekątną AC). W wyniku tego otrzymamy trójkąty ABD i EBC. Można
zaobserwować, że kąty ABD = EBC (z konstrukcji) oraz kąty ADB = ECB, jako kąty wpisane oparte
na tym samym łuku. Zatem trójkąty ABD i EBC są podobne. Tak więc:
EC : AD = BC : BD,
z czego wynika, że: EC × BD = AD × BC.
Widać, że trójkąty ABE i DBC, mające równe kąty ABE i DBC oraz kąty BAC i BDC (kąty wpisane
oparte na tym samym łuku) są do siebie podobne. Tak więc odpowiednie boki są proporcjonalne:
AE : DC = AB : BD,
czyli AE × BD = AB × DC.
Gdy dodamy równości EC × BD = AD × BC i AE × BD = AB × DC,
otrzymamyAE × BD + EC × BD = AB × DC + AD × BC,
co w konsekwencji daje (AE + EC) × BD = AB × DC + AD × BC
i ostatecznie AC × BD = AB × DC + AD × BC, co było do pokazania.
30 mar 20:26
ownak: ale jaja nie widziałem że jest taka własność
30 mar 20:27
gabi: dziękuję
30 mar 20:28
andre: prosze bardzo
30 mar 20:29
gabi:

mam tylko pytanie bo nie bardzo rozumiem jak mam poprowadzić prostą ?
30 mar 21:21
gabi: ?
30 mar 21:35
gabi:

może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego kąty ABE i DBC są równe?
30 mar 22:15