lalaal
dziuba: AMBITNIE
Zdania p,q,r określone są następująco:
p−nierówność log
0.2(x
2+ax+1)≥log
0.2(x
2+1) jest prawdziwa dla każdej liczby dodatniej x
| | a2−4a+1 | |
q−równanie sin3x= |
| ma rozwiązanie, |
| | a2−1 | |
r−funkcja f(x)= x
3−2ax
2+3ax+1 jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych.
Wyznaczyć zbiór wszystkich rzeczywistych wartości parametru a , dla których prawdziwe jest
zdanie
p∧(q∨r).
30 mar 00:12
dziuba: za jakieś wskazówki byłabym wdzięczna
30 mar 00:53
dziuba:
30 mar 01:08
Eta:
r : funkcja f(x) = x
3 −−−− jest rosnąca w całej dziedzinie R
zatem a€ R
q : −1≤ sin3x≤ 1
założenie a≠1 i a≠−1
rozwiąż układ nierówności
podaj część wspólną i uwzględnij założenie
p : nie widzę jaka jest podstawa logarytmu ..... napisz to porządnie
30 mar 01:13
dziuba: log0.2(x2+ax+1)≥log0.2(x2+1)
dziękuję
30 mar 01:22
dziuba: z pierwszego r
a∊(−∞,0>∪<2,+∞)
z drugiego
a≤1/2
czyli
a∊(−∞,0)
30 mar 01:27
dziuba: mój błąd a≥1/2
a∊<2,∞)
30 mar 01:31
Eta:
p : założenia : x
2 +ax +1 >0 i x
2+1>0 −−−− x€R
x
2+ax +1 >0 <=> Δ<0 <=> .......... a€ ( −2, 2)
i f. log. jest malejaca ,to:
x
2+ax +1
≤ x
2 +1
ax ≤0 => a ≤0 i x ≥0 lub a ≥0 i x ≤0
uwzględniając z treści , że x −− dodatnie
otrzymamy: a ≤0 i a€ (−2,2)
wybierz cz. wspólną
teraz dokończ ........... ( bo mi się już oczy skleiły

Sprawdzaj rachunki, bo być może ,że się gdzieś pomyliłam
Jak coś ,to
Godzoi .... czuwa
30 mar 01:34
Eta:
miało być :
Godzio ....
30 mar 01:36
dziuba: mały błąd w treści p∨(q∧r)
czyli
r
a∊R
p
a∊(−2,0>
q
a∊(2, +
∞)
czyli a∊(−2,0>∪(2,+
∞)
coś w tym stylu?
dziękuję Eta

30 mar 01:45
Eta:
Sorry ,ale ja nie widzę na swoim kompie tych znaczków ( mam tylko kwadraciki
30 mar 01:51
dziuba: ponawiam
30 mar 07:19
Kama: ponawiam, mam pytanie...
jak to wyliczyliście, że funkcja z "r" jest rosnąca w całej dziedzinie?
w ogóle nie kumam
30 mar 20:52