POMOCY !
Miłosz: Proszę o pomoc ambitnych Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy tego
trójkąta jest równa 12, krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o
mierze 60 stopni. a) Wyznacz pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź
podstawy i nachyloną do niej pod kątem o mierze 30 stopni. b) Wyznacz cosinus kąta ściany
bocznej przy podstawie tego ostrosłupa. Może ktoś pomóc mi wykonać rysunek do tego zadania?
Gdyż nie wiem czy dobrze rozumuje ten przekrój bo wychodzi mi pole jego 36√2 a w odpowiedzi
jest 54
30 mar 20:32
Eta:
Witam

Odp: P(przekroju)= 54 jest prawidłowa
zauważ ,że wysokość przekroju i wysokość podstawy tworzą trójkąt prostokątny
bo miara kąta między krawędzią boczną a wysokością podstawy = 60
o
i miara kąta między wysokościa przekroju i wysokością podstawy = 30
o
to trójkąt DEC jest prostokątny
i teraz już prosto:
h
p= 6
√3
to
h(przekr.) = U{6
√3}*
√3}{2}=
9
| | 12*9 | |
P(przekroju AEB)= |
| = 54 |
| | 2 | |
30 mar 21:33
Eta:
Poprawiam zapis:
| | 6√3*√3 | |
h(przekroju) = |
| = 9 |
| | 2 | |
30 mar 21:35
ansz: eta Ty mature zdajesz?
12 kwi 20:01