| 2 | ||
daje przy dzieleniu przez (x−2) resztę . | tg20(stopni)tg40(stopni)tg80(stopni) | |
| √3 |
| √3 | |
* tg20 * tg40 * tg80 = tg(30) * tg(30 − 10) * tg(30 + 10) * ctg10 = | |
| 3 |
| tg30 − tg10 | tg30 + tg10 | |||
tg(30) * | * | * ctg10 = | ||
| 1 + tg30 * tg10 | 1 − tg30 * tg10 |
| tg230 − tg210 | tg330ctg10−tg10tg(30) | |||
tg(30) * | = | = | ||
| 1 − tg230 * tg210 | 1−tg230tg210 |
| √3ctg10 − 3√3tg10 | ||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||
| 9 − 3tg210 |
| √3 − 3√3tg210 | |
= | |
| 9tg10 − 3tg310 |
| ||||||||||||||
= | = | |||||||||||||
|
| √3cos310 − 3√3sin210cos10 | ||
= | = | |
| 9sin10cos210 − 3sin310 |
| √3cos310 − 3√3(1 − cos210)cos10 | |
= | |
| 9sin10(1 − sin210) − 3sin310 |
| √3cos310 − 3√3cos10 + 3√3cos310 | |
= | |
| 9sin10 − 9sin310 − 3sin310 |
| 4√3cos310 − 3√3cos10 | |
= | |
| 9sin10 − 12sin310 |
| √3cos10(4cos210 − 3) | |
= | |
| 3sin10(3 − 4sin210) |
| √3cos(30) | √3 | √3 | |||
= | * ctg30 = | * √3 = 1 | |||
| 3sin(30) | 3 | 3 |

nie dziwie się że nie wiedziałam jak to ruszyć