ciagi arytmetyczne
Mimi: Sprawdź, czy liczba −120 jest wyrazem podanego ciągu arytmetycznego. Jeśli tak, to którym?
a)−240,−230,..
b)26,22...
Ma ktoś pomysł jak się za to zabrać

Proszę o pomoc.
30 mar 21:37
Eta:
a) a1= −240 r= 10
an= −120
an = a1+(n−1)*10 i n€N+
−240 +10n −10 = −120
dokończ
n=.............
30 mar 21:44
dziuba: tak będzie w ciągu a i b
a) −120= −240+(n−1)*10
b) −120=26+(n−1)*(−2)
rozwiąż to jeżeli n będzie liczbą naturalną dodatnią to znaczy że należy
30 mar 21:46
morfepl: zrobię ci pierwszy podpunkt i wytłumaczę
a)
r=a2−a1=−230−(−240)=10 różnica ciągu
an=a1+(n−1)r wzór na n−ty wyraz ciągu
−120=−240+10n−10 teraz podstawiamy do wzoru powyżej
130=10n
n=10
30 mar 21:46
Mimi: a)
n=13
b)
c)
n=−375
dobrze wyliczyłam?
30 mar 21:54
Mimi: sorki w podpunkcie c n=−371, wiem że coś mi to nie wyszło ale nie wiem czemu...
30 mar 21:59
Mimi: pomoże mi ktos zrobić podpunkt c? Proszę
30 mar 22:03
morfepl: pewnie dobrze obliczyłaś, a ujemne n oznacza, że −120 nie jest wyrazem tego ciągu
30 mar 22:05
Mimi: w odpowiedzi mam że jest n=373 i nie wiem jak to wyliczyć żeby tak wyszło

Nie wiem gdzie
robię błąd
30 mar 22:06
Mimi: 

?
30 mar 22:10