Wyznacz dla ciągu arytmetycznego (a_n) :
Paula: Nie mam pojęcia jak to zrobić, już robiłam na wszelkie sposoby i w żadnym przypadku nie chce
mi wyjść dobry wynik. Pomocy !
Wyznacz dla ciągu arytmetycznego (an) :
a) liczbę n wyrazów, gdy Sn = 204, r=6, an = 49
b) różnicę r, gdy Sn = 518 , a1 = 50, n = 14
c) sumę a5 + a6 +...+ a20 , gdy an = 5n − 3
30 mar 16:03
Romek: spróbuj zad a wyliczyć z układu równań
204=(a1+49)*n/2
49=a1+(n−1)*6
30 mar 16:06
Paula: właśnie tak robiłam i niestety za nic w świecie nie chce mi wyjść odpowiedni wynik

gdyby
mi nie wychodziło tylko w pierwszym przykładzie to mogłabym stwierdzić, że jest poprostu błąd
w książce ale niestety w kolejnych przykładach również wyniki wychodzą złe .
31 mar 18:27