try
MARTA: Witam, mam mały problem... Mam równanie :
2cos
2 X + 3sin X − 3 = 0
przeszkałcam na równanie kwadratowe z sinusami itd podstawiam t zamoast sin X i mi nie
wychodzi...
Nie wiem co źle robie czy mógłby mi ktoś to rozwiązać?
po Δt mam, t=1 i t= 2
| | π | |
z czego t=1 wychodzi że x = |
| + 2kπ |
| | 2 | |
a co z drugim t?
30 mar 19:14
Komentator OWMH: Rozwiązanie:
2cos2 X + 3sin X − 3 = 0 ⇔ 2( 1−2sin2x)+3sinx−3 =0⇔−2sin2x+3sinx−1=0⇔
⇔2sin2x−3sinx+1=0 ⇔2 [sin2x − (3/2) sinx ] +1=0
↓ √ ↑▭2
2(sinx . ▭) = (3/2) sinx ⇒ ▭= 3/4
stąd 2sin2x−3sinx+1=0 ⇔2[ sin2x − (3/2) sinx + (3/4)2 ] +1 − 2 .(3/4)2=0⇔
2sin2x−3sinx+1=0 ⇔2( sin x − 3/4 )2 +2/2 − 2 .(3/4)2=0 ⇔
⇔( sin x − 3/4 )2 +1/2 − (3/4)2=0 ⇔(sin x − 3/4 )2 = (3/4)2 − 1/2 ⇔
⇔(sin x − 3/4 )2 = 9/16 − 8/16 ⇔(sin x − 3/4 )2 =1/16⇔
⇔(sin x − 3/4 )2 − 1/16 =0 ⇔(sinx−3/4−1/4) (sinx−3/4+1/4) = 0 ⇔
⇔(sinx − 1) (sinx − 1/2) = 0 ⇔ sinx − 1=0 lub sinx − 1/2 = 0⇔
⇔ sinx = 1 lub sinx = 1/2 ⇔
x = (π/2)+2πk lub x = (π/6)+2πk lub x = (5π/6)+2πk ; gdzie k∊ Z
x ∊ {(1+4k )π/2; gdzie k∊Z } U { (1+12k)π/6; gdzie k∊Z} U { (5+12k)π/6; gdzie k∊Z}
31 mar 05:38
Komentator OWMH: Rozwiązanie:
i) t = sinx
2sin2x−3sinx+1=0 ⇔ układ rownań ⇔
ii) 2t2−3t+1=0
i) t = sinx i) t =sinx
⇔ u. r ⇔ ii) y=2t ⇔
ii) [ (2t)2 −3 (2t) + 2]/2 =0 iii) ( y2 −3y+2 ) =0
i) t = sinx i) t = sinx
⇔ u. r ii) y = 2t ⇔ u.r ii) y = 2t ⇔
ii) ( y − 2) (y − 1) =0 iii) y − 2 = 0 lub y − 1= 0
i) t = sinx i) t =sinx
⇔ u. r ⇔ u.r ⇔ sinx=1 lub
sinx= 1/2 ⇔
ii) 2t=2 lub 2 t=1 iii) t=1 lub t=1/2
⇔x = (π/2)+2πk lub x = (π/6)+2πk lub x = (5π/6)+2πk ; gdzie k∊ Z
stąd mamy że:
Odp. x1 = (π/2)+2πk lub x2 = (π/6)+2πk lub x3 = (5π/6)+2πk ; gdzie k∊ Z
31 mar 06:03
Komentator OWMH:
przesuneło się między a 6−ty i −ty wierszu: powinno być:
i) t = sinx i) t =sinx
⇔ u. r ⇔ u.r ⇔ sinx=1 lub sinx= 1/2 ⇔
ii) 2t=2 lub 2 t=1 iii) t=1 lub t=1/2
31 mar 06:07
Komentator OWMH: do dołu
31 mar 06:07