Równanie kwadratowe
Piter: x
2+6x−7=0
czy mógłby ktoś zrobić to poprawnie bo mam dylemat mi wyszedł wynik x
1 = −7 i x
2 = 2 jednak
gdy patrzałem ten przykład na necie to ludzią wychodził wynik x
1 = −1 x
2 = 7 nie wiem czy to
ja coś robię źle ... wole szybko się upewnić i zejść na właściwy tor

z góry dziękuje
30 mar 10:38
Piter: przepraszam x
2 = 1

i nie wiem czy poprawny tytul zadania dalem
30 mar 10:45
xc: x1=1
x2=−7
30 mar 12:25
Piter: a moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego tak jest ?
30 mar 13:53
ICSP: Jak nie jesteś pewny to sobie wymnóż
twoje wyniki:
x1 = 1
x2 = −7
(x−1)(x+7) = x2 + 7x − x − 7 = x2 + 6x − 7.
30 mar 14:38
Piter: No ale czy to nie jest czasem tak ? czy to ja źle licze?
x
2+6x−7=0
1.najpierw licze delte
delta=6
2−4*1*(−7)=36+28=64
pierwiastek z delty=
√64 = 8
delta jest wieksza od 0 czyli sa dwa pierwiastki czyli licze
te dwa pierwiastki ze wzrow
czyli wynik to x1=−7 x2=1
czy ja cos zle robie po drodze ?
Tak sie to robi wedlug zadan przedstawionych na tej stronie wiec sie juz gubie ...
30 mar 21:13
Piter: ponawiam proszeo wytlumaczenie
30 mar 21:26