funkcja
karolka283: 1. Wyznacz wartość współczynnika b, tak aby miejscem zerowym funkcji f określonej wzorem
postaci f(x)=4x2+x+b była liczba 2.
2. Dana jest funkcja o wzorze postaci f(x)=2x2+bx+c. Znajdź takie wartości współczynnikow b i
c, dla których miejscami zerowymi funkcji f sa liczby −1 i 3. Z góry dziękuje za pomoc.
30 mar 22:11
Asia: 1.Mo: (2,0)
Podstawiam do wzoru:
0=4*4+2+b
0=18+b
b=−18
30 mar 22:54
Asia: Mo: (−1,0) (3.0)
0=2*(−1)
2+b*(−1)+c
0=3*9+3b+c
0=2−b+c
0=27+3b+c
I powstaje Ci proste równanie
30 mar 22:57