Rozwiąż nierówności
Kasia: a) x ( x+4)2 ( x−2) = 0,
b) (x2+3x) (x2+4) ( x2 + 4x+4) = 0 ,
c) x3 +3x2−4x−12=0,
Prosiła bym o rozwiązanie tych zadań krok po kroku..Dziekuję..
30 mar 08:26
ICSP: To nie są nierówności.
30 mar 08:33
Kasia: noo wielomiany
30 mar 08:36
Kasia: źle przepisałam pytania jeszcze śpię
30 mar 08:37
ICSP: równania wielomianowe.
30 mar 08:37
Kasia: Rozwiąż równania
30 mar 08:37
ICSP: Od którego zacząc?
30 mar 08:37
Kasia: tak
30 mar 08:38
Kasia: od którego chcesz
30 mar 08:38
ICSP: nie wiem od którego. Nigdy nie mogę się zdecydować:(
30 mar 08:41
Kasia: A
30 mar 08:48
ICSP: przypomnę:
a*b*c=0 ⇔ a = 0 v b = 0 v c = 0
x(x+4)2(x−2) = 0 ⇔ x = 0 v x+4 = 0 v x−2 = 0 ⇔ x = 0 v x = −4 v x= 2
Odp. x ∊{−4;0;2}
30 mar 08:51
ICSP: Które następne?
30 mar 08:51
Kasia: B
30 mar 08:52
ICSP: (x2+3x)(x2+4)(x2+4x+4) = 0 ⇔ x(x+3)(x2+4)(x+2)2 = 0 ⇔ x = 0 v x+3 = 0 v x2 + 4 = 0 v x+ 2
= 0 ⇔ x = 0 v x = −3 v x = −2
Odp. x ∊ {−3;−2;0}
30 mar 08:55
ICSP: x3 + 3x2 − 4x − 12=0 ⇔ x2(x+3) − 4(x+3) = 0 ⇔ (x2 −4)(x+3) = 0 ⇔ (x−2)(x+2)(x+3) = 0 ⇔ x −
2 = 0 v x + 2 = 0 v x + 3 = 0 ⇔ x = −2 v x = 2 v x = −3
Odp. x ∊{−3;−2;2}
30 mar 08:56