zadanie za 6pkt
szybko: dany jest prostokątny trójkąt o kątach ostrych alfa i beta
a)uzasadnij, że (sin alfa+sin beta)2=1+2sin alfa * sin beta
b)oblicz cos alfa + cos beta wiedząc, że sin alfa * sin beta=2/5
30 mar 19:25
szybko: i jak tam, ktos ma pomysl
30 mar 19:30
szybko: chce ktoś to zrobić
30 mar 19:38
szybko: szkoda
30 mar 20:01
a: jak za 6 pkt to raczej proste
30 mar 20:03
;): a)
α , β <90 β = 90 − α
(sinα + sinβ) = sin
2α + sin
2β + 2sinαsinβ= sin
2α + sin
2(90−α) + 2sinαsinβ=
sin
2α + cos
2α + 2sinαsinβ= 1 + 2sinαsinβ
c.n.u
b)
α , β <90 β = 90 − α α = 90 − β
| | 2 | |
sin(90−β) + sin(90−α) = |
| |
| | 5 | |
30 mar 20:53
;): b) zle spojrzalem
cosα + cosβ = x
sinβ + sinα = x /
2
(sinβ + sinα)
2 = x
2
sin
2β + sin
2α + 2sinβsinα = x
2
cos
2α + sin
2α + 2sinβsinα = x
2
30 mar 21:09
szybko: o dzieki
31 mar 14:00
Asia: sin(α +β) x sin(α−β)=−1/2
22 lut 12:18
22 lut 12:20