graniastosłupy
Marlena ;p: czy z drutu o długości 2m można wykonać szkielet sześcianu o krawędzi 15 cm ?
30 mar 21:05
Benek: Ile krawędzi ma sześcian ?
30 mar 21:06
aa: tak
30 mar 21:07
zdesperowany student: bez przesady z takim zadaniem, policz obwod wszystkich scian szczescianu( trudna rzecz) i
zobacz cze z 2m podzielone przez liczbe scian da odcianke wiekszy czy mniejszy od 15.
30 mar 21:07
Benek: Ma 12 krawędzi. Skoro krawędź wynosi 15 cm to :
12*15= 180 cm.
Mamy 2 m drutu = 200cm drutu
180cm<200cm , więc tak, można wykonać szkielet sześcianu.
30 mar 21:08
aa: podstawa ma 4 krawędzie czyli 4 * 15 = 60
2 podstawy czyli 120cm i 4 krawedzie boczne czyli
120 + 60 = 180
30 mar 21:08
Benek: i nawet go zostanie...
30 mar 21:08