matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
MARTA:
Jak rozwiązać to równanie? Bardzo proszę o pomoc..
(sinX − 1) cosX = 0
30 mar 14:01
Bizon:
cosx=0 ⇒ x=π/2+kπ lub sinx−1=0 ⇒ sinx=1 ⇒ x=π/2+kπ
30 mar 14:13
jarek:
sinx=1 lub cosx=0 więc x=π/2+2kπ x=−π/2+2kπ
30 mar 14:13