Prawdopodobieństwo
Patysia: Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
W pierwszej urnie są 3 kule białe, 3 kule czarne i 2 kule niebieskie,a w drugiej − 1 kula
biała, 4 czarne i 5 kul niebieskich. Losujemy po jednej kuli z każdej urny. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru.
30 mar 16:35
Patysia: Trivial pomożesz ?;>
30 mar 16:36
Cola: Przestrzeń zdarzeń = 8 * 10 = 80
Zdarzenie wylosowania białych kul = 3 * 1 = 3
− || − −|| − czarnych kul − 3 * 4 = 12
− || − || − niebieskich − 2 * 5 = 10
zdarzenie A = 3 + 12 + 10 = 25
Prawdopodobieństwo to 25 / 80
30 mar 17:12
Patysia: Dzięx
30 mar 17:12