Zad.1
Wyznacz wzór funkcji liniowej f , która spełnia warunki:
f(−8) = 6 i f(−3) = 4
Zad.2
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P (−3, −1) i prostopadłej dla podanej
prostej.
3x + 5y − 1 = 0
Zad.3
Wyznacz równania prostych, w których zawierają się boki trójkąta o wierzchołkach A, B, C.
Czy jest to trójkąt prostokątny?
A(−6, 0), B(1, 1), C(−3, 4)
Zad.4
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
{3x + 4y = −19
{1/2 x − y = − 1,5 "ułamek jedna druga iks minus igrek równa się minus jeden i pięć
dziesiątych"
Zad. 5
Rozwiąż układ równań.
{1/2 x − 1/12 y = 0,25 "ułamek jedna druga iks minus ułamek jedna dwunasta igrek równa się zero
przecinek dwadzieścia pięć setnych".
{ (x − 1)2 = (2 − y)2 "iks minus jeden do potęgi drugiej równa się dwa minus igrek do potęgi
drugiej".
Bardzo proszę Wszystkich o pomoc
Pozdrawiam,
Marek
| 3 | 1 | |||
y=− | x+ | |||
| 5 | 5 |
| 5 | ||
l: y= | x+b ⋀ P∊l; | |
| 3 |
| 5 | ||
−1= | *(−3)+b | |
| 3 |
| 5 | ||
l: y= | x+4 | |
| 3 |
Proszę jeszcze powiedzieć jaki jest prawidłowy wynik w zadaniu 1?
czy "b" to 6 + 8a czy 14/5 ?
Pozdrawiam,
Marek