A
MARTA: Jak rozwiązać?
sin 3x − sin x = 0
30 mar 14:43
Tomek.Noah: sin3x=3sinx−4sin
3x
2sinx−4sin
3x=0
sinx(1−2sin
2x)=0
dalej chyba wiesz jak
30 mar 14:55
MARTA: oo dziękuję bardzo

tylko mam jeszcze pytanie? skąd ten wzór na sin3x?
30 mar 15:38
Kora:
Dramat Tomek, przecież sin3x − sinx = 0 ⇒ sin3x = sinx
3x = x + 2kπ lub 3x = π − x + 2kπ
2x = 2kπ lub 4x = π + 2kπ
| | π | | 1 | |
x = kπ lub x = |
| + |
| kπ |
| | 4 | | 2 | |
30 mar 16:23
MARTA: Ahaa.. dobrze wiedzieć

heh dziękuję
30 mar 17:44