Oblicz pola zacieniowanych obszarów
Marta:

Oblicz pola zacieniowanych obszarów
1. chodzi o to koło między większym okręgiem a mniejszym
2. chodzi o to odcięte przerywaną linią (trójkąt i te 2 części)
Bardzo proszę o rozwiązania z obliczeniami, kompletnie nie rozumiem tego tematu.
30 mar 18:21
bogdan: 1.
P=πR2−πr2
R z przekatnej kwadratu, r z boku.
30 mar 18:25
Marta: dzięki
a to drugie z czego mam obliczyć ?
30 mar 18:31
bogdan: szesiakat podziel na 6 trojkatow. Zobaczysz, ze sa one rownoboczne.
Skorzystaj ze wzorow odnosnie trojkatow rownobocznych i pola kola.
Pole= 2*(pole kola−pole szesciokata)+Maly Trojkat rownoboczny. (ta cieciwa=2*h)
Mam nadzieje ze pomoglem. Jak nie to pisz dalej o rozwiazanie.
30 mar 18:39
bogdan: sorry, tam powinno byc:
P= (Pole kola − pole szesciakata)\3 + maly trojkat rownoboczny.
30 mar 18:40
Marta: Nie zrozumiałam tego co napisałeś ale zrobiłam tak że koło podzieliłam na 3 części i wtedy
odjęłam od tego pole trójkąta więc i tak został mi trójkąt i te 2 części. Więc chyba jest
dobrze
30 mar 18:43
bogdan: sposobow moze byc kilka. Jak zostal Ci trojkat i te 2 czesci to znaczy, ze jest git
30 mar 18:52
xddd: joł sprzyda się xd
19 gru 16:32