wyznaczyc wspolrzedne wierzcholka paraboli i napisac rownanie symetrii
maja: witam, mam wyznaczyć współrzedne wierzchołka paraboli i napisać rownanie symetrii tej paraboli
f(x)=−22+x+1 , więc Δ wyszła 5, p=1/4 a q=1,25
i czy ktoś mogłby mi narysować i wytlumaczyć ta oś w tym przepadku będzie wygladała?
30 mar 14:12
jarek: Parabola 'odwrócona" bo wsp. przy x2 ujemny, oś symetrii x=p
30 mar 14:15
maja: dzieki
30 mar 14:27
maja: a jak bedzie wygladal wykres jeśli nie policze punktu q który potrzebny mi jest do zaznaczenia
wierzchołka, bo Δ wychodzi na minusie.? jakie punkty mam zaznaczyć?
30 mar 14:32
maja: mam na myśli teraz inny przykład.
30 mar 14:32
jarek: jak delta ujemna to po prostu nie ma pierwiastków ale oś symetrii to zawsze x=p
30 mar 14:41
Tomek.Noah: y=ax
2+bx+c ,a≠0
30 mar 15:03