matematykaszkolna.pl
Oblicz równanie: Pułgłuwex: Rozwiąż równania: a) x+1=5 b) 10x−6=8
30 mar 19:28
łosoś: jaja sobie robisz:
30 mar 19:29
Pułgłuwex: nie, jestem w 1 klasie podstawówki i nie ogarniam tego
30 mar 19:30
morfepl: niewiadome przenosisz na lewą stronę wyrazy wolne na prawą gdy przenosisz na drugą stronę zmieniasz znam z + na − i z − na +
łosoś: a ja w trzeciej
Hubu999: a) x =4 4 +1 = 5 b) 8+6=10x 14 = 10x/10 1.4 = x
30 mar 19:33
morfepl: dobra w takim razie zrobię ci przykład b i opiszę dokładnie b) 10x − 6=8 10x=8+6 6 przeniosłem na drugą stronę i zmieniłem znak na przeciwny czyli + 10x=14 dodałem 10x/10=14/10 podzieliłem obie strony przez 10 x=1,4 policzyłem
Eta: Hmmm ... emotka Za wcześnie posłali Cię do podstawówki, musisz wrócić jeszcze na rok lub dwa do przedszkola emotka
świr: "dobra w takim razie zrobię ci przykład b i opiszę dokładnie b) 10x − 6=8 10x=8+6 6 przeniosłem na drugą stronę i zmieniłem znak na przeciwny czyli + 10x=14 dodałem 10x/10=14/10 podzieliłem obie strony przez 10 x=1,4 policzyłem" BRAWO, JESTEŚ GENIALNY
30 mar 19:37
morfepl: pewnie że jestem
30 mar 19:50
Komentator OWMH: Powiedźmy że mieszkamy na prostej ( linia prostej) twój dom jest w punktu x ; jeśli się poruszamy na prawo dodajemy tyle ile się poruszamy a jeśli na w lewo odejmujemy tyle ile musimy się poruszać : x+1= 5 to równanie reprezentuje jakąś sytuację zobaczmy co : Mieszkasz punktu x ; równanie x+1= 5 oznacza że poszedłeś na prawo 1 m i dotarłeś do domu znajdujący się w punkcie 5 i pytania jest gdzie ty mieszkać? ( w jakim punkcie znajduje twój dom?) jak wrócić do domu oznacza ze wiesz gdzie mieszkać; model graficzne tego równania jest +1 (twój dom) x −−−−−−−−−−→ 5 ( jesteś tutaj teraz) chcesz wracać do domu co robić ; to logiczne jest że się poruszasz na lewo 1 m od domu 5 a więc wracasz do domu x : graficzne jest: −1 (twój dom) x ←−−−−−−−−−−− 5 teraz wracasz do domu . Ten rysunek graficzne (graf) reprezentuje następujące równanie : x = 5 − 1 stąd x = 4 a więc mieszkasz w domku 4 ale musimy sprawdzić czy tak jest: a więc podstawiamy 4 na miejscu x w równaniu zadane na początku i zobaczymy czy daje nam równości liczbowe to znaczy czy lewa strona równości otrzymana; równa się prawej strony tej równości mamy na początku równanie : x +1 =5 podstawiamy lewa strona = 4+1; a prawa strona= 5 a więc mamy 5=5 stąd możemy powiedzieć że rozwiązaniem tego równania jest liczba 4 uwaga: jeśli ktos robi żarty ; nie na poziomie na tej stronie ; tylko świadczy o sobie; przecież tyle ludzie się kręcić tutaj, rzeczywicie szukając pomoc na tej stronie matematyka pisz; ale piszmy coś dobrego dla tej wspólnoty a nie głupot.
30 mar 21:45
Komentator OWMH: tu używamy innego rodzaju grafu : równanie początkowe : 10 x − 6 = 8 ma graf . 10 − 6 drugiej x −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−→ ▭ −−−−−−−−−−−−−−−−−→ 8 chcemy wócić do x ; a więc nasz graf będzie: : 10 +6 x ←−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ▭ ←−−−−−−−−−−−−−−−− 8 8+6 x = 14:10 stąd x= 1410 odp. po sprawdzeniu rozwiązanie jest 1410 P.S. Szanowny kolego Pułgłuwex jak nie masz co robić, w tej podstawówki ;może pomożesz sobie jeśli dojrzejesz prędko; aby naprawdę być użytecznym dla twojego otoczenia. widocznie masz za dużo czasu i jak widać w sposób nie umieć jak najlepiej skorzystać z niego; dokuczając innym, Bym zapomniał specjalne dla Ciebie rozwiązywałem to zadania; mam nadzieję że to co pisałem świadomi Ci że ludzi różnią się bardzo od Ciebie na szczęścia tego Świata. Może na studia się nudzić. lub szkole się; bo masz wielki problem z tym przedmiotem albo uważasz że wszystko już umieć.
30 mar 22:21