Oblicz równanie:
Pułgłuwex: Rozwiąż równania:
a) x+1=5
b) 10x−6=8
30 mar 19:28
łosoś: jaja sobie robisz


:
30 mar 19:29
Pułgłuwex: nie, jestem w 1 klasie podstawówki i nie ogarniam tego
30 mar 19:30
morfepl: niewiadome przenosisz na lewą stronę wyrazy wolne na prawą
gdy przenosisz na drugą stronę zmieniasz znam z + na − i z − na +
30 mar 19:30
łosoś: a ja w trzeciej
30 mar 19:30
Hubu999: a) x =4
4 +1 = 5
b) 8+6=10x
14 = 10x/10
1.4 = x
30 mar 19:33
morfepl: dobra w takim razie zrobię ci przykład b i opiszę dokładnie
b) 10x − 6=8
10x=8+6 6 przeniosłem na drugą stronę i zmieniłem znak na przeciwny czyli +
10x=14 dodałem
10x/10=14/10 podzieliłem obie strony przez 10
x=1,4 policzyłem
30 mar 19:33
Eta:
Hmmm ...

Za wcześnie posłali Cię do podstawówki, musisz wrócić jeszcze na rok lub dwa
do przedszkola
30 mar 19:33
świr: "dobra w takim razie zrobię ci przykład b i opiszę dokładnie
b) 10x − 6=8
10x=8+6 6 przeniosłem na drugą stronę i zmieniłem znak na przeciwny czyli +
10x=14 dodałem
10x/10=14/10 podzieliłem obie strony przez 10
x=1,4 policzyłem"
BRAWO, JESTEŚ GENIALNY
30 mar 19:37
morfepl: pewnie że jestem
30 mar 19:50
Komentator OWMH: Powiedźmy że mieszkamy na prostej ( linia prostej)
twój dom jest w punktu x ; jeśli się poruszamy na prawo dodajemy tyle ile
się poruszamy a jeśli na w lewo odejmujemy tyle ile musimy się poruszać :
x+1= 5 to równanie reprezentuje jakąś sytuację zobaczmy co :
Mieszkasz punktu x ; równanie x+1= 5 oznacza że poszedłeś na prawo 1 m i dotarłeś do
domu znajdujący się w punkcie 5 i pytania jest gdzie ty mieszkać? ( w jakim punkcie
znajduje twój dom?)
jak wrócić do domu oznacza ze wiesz gdzie mieszkać; model graficzne tego równania jest
+1
(twój dom) x −−−−−−−−−−→ 5 ( jesteś tutaj teraz)
chcesz wracać do domu co robić ; to logiczne jest że się poruszasz na lewo 1 m od domu 5
a więc wracasz do domu x : graficzne jest:
−1
(twój dom) x ←−−−−−−−−−−− 5 teraz wracasz do domu .
Ten rysunek graficzne (graf) reprezentuje następujące równanie : x = 5 − 1 stąd x = 4 a
więc mieszkasz w domku 4
ale musimy sprawdzić czy tak jest: a więc podstawiamy 4 na miejscu x w równaniu
zadane na początku i zobaczymy czy daje nam równości liczbowe to znaczy czy lewa strona
równości otrzymana; równa się prawej strony tej równości
mamy na początku równanie : x +1 =5 podstawiamy lewa strona = 4+1; a prawa strona= 5
a więc mamy 5=5 stąd możemy powiedzieć że rozwiązaniem tego równania jest liczba 4
uwaga: jeśli ktos robi żarty ; nie na poziomie na tej stronie ; tylko świadczy o sobie;
przecież
tyle ludzie się kręcić tutaj, rzeczywicie szukając pomoc na tej stronie matematyka pisz; ale
piszmy coś dobrego dla tej wspólnoty a nie głupot.
30 mar 21:45
Komentator OWMH:
tu używamy innego rodzaju grafu :
równanie początkowe : 10 x − 6 = 8 ma graf
. 10 − 6
drugiej x −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−→ ▭ −−−−−−−−−−−−−−−−−→ 8
chcemy wócić do x ; a więc nasz graf będzie:
: 10 +6
x ←−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ▭ ←−−−−−−−−−−−−−−−− 8
8+6
x = 14:10 stąd x= 1410
odp. po sprawdzeniu rozwiązanie jest 1410
P.S. Szanowny kolego Pułgłuwex jak nie masz co robić, w tej podstawówki ;może pomożesz sobie
jeśli dojrzejesz prędko; aby naprawdę być użytecznym dla twojego otoczenia. widocznie masz za
dużo czasu i jak widać w sposób nie umieć jak najlepiej skorzystać z niego; dokuczając innym,
Bym zapomniał specjalne dla Ciebie rozwiązywałem to zadania; mam nadzieję że to co pisałem
świadomi Ci że ludzi różnią się bardzo od Ciebie na szczęścia tego Świata. Może na studia się
nudzić.
lub szkole się; bo masz wielki problem z tym przedmiotem albo uważasz że wszystko już umieć.
30 mar 22:21