matematykaszkolna.pl
Pytanko dotyczące wielomianów xc: Mam pytanko dotyczące wielomianów. Bo już nic nie wiem, heh. emotka Chodzi o to, że w zadaniach tego rodzaju "rozwiąż równanie" to się wyciąga normalnie przed nawias i na końcu podaje rozwiązania licząc x2 no i wartości w nawiasie np (x−7) = 7. Ale jak spotykam się z zadaniami typu "Rozkład wielomianu ..... (jakiś tam) na czynniki liniowe" to i jak robię tak jak w równaniu, tzn wartosci we wszystkich rownaniach też licze na końcu to wychodzi tylko wartość x2 dobrze, natomiast wartość np (x−2) zostaje tak jak jest. Czy to znaczy, że w zadaniach żeby rozłożyć na czynniki to tylko licze x2, a resztę w nawiasie zostawiam tak jak jest, tak?
30 mar 20:58
xc:
30 mar 22:00
xc:
30 mar 23:27
xc: Może mi ktoś pomóc w tym zadaniu?
1 kwi 14:41
Bizon: a gdzie to zadanie ...?emotka
1 kwi 14:48
Ireneusz: Są różne metody rozwiązywania równań, wyłączanie przed nawias... Ale chodzi o to, żeby obliczyć x, który spełnia równanie. np. 3x3+x2 => x2(3x+1) I teraz przyrównujesz x2 do − i 3x+1 do
 1 
zera i wyliczasz x. Tutaj równanie ma rozwiązanie x=0 v x=−

A jak rozkładasz na
 3 
czynniki, to nie zawsze wyliczasz x tylko zapisujesz np tak: (3x3−12) => 3x(x2−4) => 3x(x+2)(x−2) I zostawiasz tak. Opisz dokładnie czego nie rozumiesz może daj przykład zadania. emotka
1 kwi 14:53