układ rownań
Asia: Proszę Was o szybką pomoc w rozwiązaniu zadania. Pc walca wynosi 702π cm2, a obwód jego
przekroju osiowego jest równy 80 cm. Oblicz objętość tego walca. Rozwiązując zadanie doszłam
do układu równań, na którym utknęłam.
80r−2r2=702
h=40−2r
Rozwiązując równanie kwadratowe obliczyłam √Δ=28 i r1=27, r2=17 No i tutaj mam problem...
Proszę o wskazówkę jak dalej mam to rozwiązać
30 mar 16:19
Asia: Proszę Was o szybką pomoc w rozwiązaniu zadania. Pc walca wynosi 702π cm2, a obwód jego
przekroju osiowego jest równy 80 cm. Oblicz objętość tego walca. Rozwiązując zadanie doszłam
do układu równań, na którym utknęłam.
80r−2r2=702
h=40−2r
Rozwiązując równanie kwadratowe obliczyłam √Δ=28 i r1=27, r2=17 No i tutaj mam problem...
Błagam o szybką wskazówkę


!
30 mar 16:34