fizyka
Minioo: FIZYKA Jest tu ktoś dobry z fizyki żeby zrobić mi te zad to pilne

?...

Zad. 1
1.Pewna galaktyka znajduję się w odległości 400 Mpc. Oblicz jaka była obserwowana długość fali
dla linii widmowej wodoru, która normalnie występuje przy długości 122 nm.
2.Ewolucja gwiazd o masie równej 5 M.
Zad. 2
1.Stwierdzono, że w widmie pewnej galaktyki linia wodoru, która normalnie występuje przy
długości 122 nm jest obserwowana przy długości 150 nm. Oblicz odległość do tej galaktyki.
2.Ewolucja gwiazd o masie równej M.
Zad. 3
1.Pewna galaktyka znajduje się w odległości 400 Mpc. Oblicz, jaka była obserwowana długość fali
światła dla linii widmowej wodoru, która normalnie występuje przy długości 122 nm.
2.Hadrony – charakterystyka i przykłady
3.Parsek – definicja
Zad. 4
1.Stwierdzono, że w widmie pewnej galaktyki linia wodoru, która normalnie występuje przy
długości 122 nm jest obserwowana przy długości 140 nm. Oblicz odległość do tej galaktyki.
2.Leptony – charakterystyka i przykłady
3.Rok świetlny – definicja
Zad. 5
1.Stwierdzono, że w widmie pewnej galaktyki linia wodoru, która normalnie występuje przy
długości 122 nm jest obserwowana przy długości 150 nm. Oblicz odległość do tej galaktyki.
2.Leptony – charakterystyka i przykłady
3.Rok świetlny – definicja
Zad. 6
1Paralaksa gwiazdy Arktur wynosi 0”,09. Oblicz odległość do tej gwiazdy i wyraź ją w latach
świetlnych. (1pc = 3,26 ly)
2.Hadrony – charakterystyka i przykłady
3.Parsek – definicja
Zad. 7
1.Odległość do gwiazdy Proxima wynosi 4,25 ly. Oblicz, jaką paralaksę obserwuje się dla tej
gwiazdy. (1pc = 3,26 ly)
2.Leptony – charakterystyka i przykłady
3. Rok świetlny – definicja
Zad.8
1.Paralaska gwizdy Wega wynosi 0”.12. Oblicz odległość do Wegi i wyraż ją w latach świetlnych
(1pc = 3,26 ly)
2.Hadrony – charakterystyka i przykłady
3.Parsek – definicja
Zad. 9
1.Odległość do gwiazdy Procjan 11,4 ly. Oblicz, jaką paralaksę obserwuje się dla tej gwiazdy .
( 1 pc= 3,26 ly)
2. Leptony – charakterystyka i przykłady
3.rok świetlny – definicja
Zad.10
1.Teoria Wielkiego Wybuchu.
2.Diagram Hertzsprunga – Rusella.
3.Pewna galaktyka oddala się z prędkością 10000 km/s. Oblicz, jaka była obserwowana długość
fali światła dla linii widmowej wodoru , która normalnie występuje przy długości 122 nm.
Zad.11
1.Pewna galaktyka znajduje się w odległości 500 Mpc. Oblicz, jaka była obserwowana długość fali
światła dla linii widmowej wodoru, która normalnie występuje przy długości 122 nm,.
2.Hadrony – charakterystyka i przykłady
3.Parsek – definicja