udowodnić?
meg: Pytanie: Jak udowodnić, że w trójkącie równobocznym środek ciężkości dzieli środkowe w stosunku
1:2? PROSZE O POMOC
30 mar 21:30
Godzio :
Z podobieństwa trójkątów (dlaczego można skorzystać z podobieństwa ? − wskaż cechę)
| | a√3 | | a√3 | | 3a√3 − 2a√3 | | a√3 | |
h − x = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | |
30 mar 21:42
meg: nie wiem jaka cacha bo ja tam widze tylko jeden wspolny kat taki sam.
31 mar 15:32
meg: wytlumaczy mi ktos? prosze..
31 mar 16:55
ICSP: Godziu
KKK?
31 mar 16:57
meg: Ja nie widze jakos tych cech
31 mar 17:21
bart: widac na rysunku ze maja dwa katy wspolne. Trzecie kata nie widac, ale skoro dwa sa rowne to
trzeci tez musi
31 mar 17:25
meg: nie no ja widze tylko jeden:(
31 mar 17:35
meg:
31 mar 18:34
Godzio:
31 mar 19:03
meg: Dziękuję bardzo nie mogłam sobie tego wyobrazić! dziękuję pięknie, już wszytsko rozumiem
31 mar 19:18
Godzio :
31 mar 19:18
meg:

| | x | |
ale czy mozna ułożyć proporcje |
| =...
|
| | a | |
bo ten trojkat wyglada tak jak na rysunku
| | 1 | |
a ten drugi z niewiadoma h oraz |
| a ma katy 90,60,30 |
| | 2 | |
31 mar 19:24
Godzio :
No takiej nie można bo ten trójkąt nie jest podobny do innego trójkąta
31 mar 19:27
meg: No a tam w tej pierwszej odpowiedzi taka jest..

i nie wiem czy to jest dobrze czy nie, bo jesli jest dobrze, to nie rozumiem, bo ja bym inna
ulozyla

ale wtedy pewnie nie wyjdzie
31 mar 19:30
Godzio :
A to zależy do jakie trójkąta chcesz to porównywać
31 mar 19:32
Godzio :
A to zależy do jakie trójkąta chcesz to porównywać
31 mar 19:34
meg:

tak wyglada ten trójkąt i tak wygląda proporcja ułożona przez Ciebie:
i pytam czy to aby napewno jest dobrze?
31 mar 19:38
Godzio :
Na pewno

Ja zawsze patrze na kąty:
W pierwszym trójkącie między 30
o a 60
o jest "x", w drugim "a"
| | 1 | |
W pierwszym między 90o a 30o jest " |
| a", a w drugim "h" |
| | 2 | |
Więc proporcja wygląda właśnie tak
31 mar 19:41