rozłóż
rafał: rozłóż na czynniki: A4+A2B2+B4
30 mar 19:16
Komentator OWMH:
A4 +A2 B2+B4 = A4 +A2 B2+B4
A4 + A2 B2 + B4 =
↓√ ↑▭()2
2 (A2 ▭ =B2 ) = 2A2 B2 to brakuje A2 B2 aby wyrazenie
początkowe było trójmanem kwadratowym pochodzący od sumy2; a więc dodajemy
i odejmujemy A2 B2 do wyrazenia początkowego; a więc mamy:
A4 +A2 B2+B4 = (A4 + 2A2 B2+ B4)− A2 B2 ⇔
↓
⇔( A2+B2)2 − A2B2 = (A2+B2 −AB) (A2+B2 +AB)
analogiczne ↓ jak poprzednio
= (A2+B2 −AB) (A2+B2 +2AB−AB)
= (A2+B2 −AB) [(A+B)2−AB)]; jeśli AB≥0 to mamy:
= (A2+B2 −AB) (A+B−√AB)(A+B+√AB) ; gdzie AB≥0
31 mar 06:39