wykres;]
sabi$: | | 1 | |
do wykresu funkcji wykładnieczej f należy punkt (−2, |
| )
|
| | 4 | |
a)wyznacz wzór funkcji f
b)wyznacz zbiór wszystkich punktow x, dla których spełniona jest nierówność f(x
2+3x)<f(x)
30 mar 18:31
Miłosz: a) y= 2x
30 mar 18:33
Miłosz: b) x należy ( −2,0)
30 mar 18:34
sabi$: jak to zrobiłeś?
30 mar 18:35
Miłosz: wzór funkcji wykładniczej y= a
x masz punkt (−2,
14) podstawiasz przekształcasz wychodzi
a=2 i a=−2 i −2 odrzucasz ponieważ sprzeczne z definicją natomiast w b masz 2 do potęgi
(x
2+3x)= 2
x masz takie same podstawy opuszczasz 2 bodajże z różnowartościowośc funkcji i
zostaje ci równianie
x
2+3x=x i dalej redukcja
30 mar 18:41