Analityczna
Mania : Proszę o pomoc! nic nie wychodzi..

W prostej o równaniu 2x+y−6=0 zawiera się bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu
x
2+y
2−2y−4=0 . Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
Zrobiłam z tych równań układ równań, rozwiązałam i wyszło mi że x=2 i y=2 co jest bzdurą.
Mam promień i środek (0,1). Stoję, czy ktoś mógłby pomóc?
30 mar 18:32
bart: zrob z tego uklad rownan..
wyjda Ci dwa rozwiazania i sa to srodki stycznych do okregow, ktore sa jednoczesnie srodkami
bokow kwadratu.
nastepnie zrob to samo ale z prosta prostopadlą..
30 mar 18:44
dero2005:
dobrze Ci idzie. Znalazłaś punkt styczności prostej i okręgu
30 mar 18:57
Mania : zrobiłam i delta mi wychodzi 0
Jedno rozwiązanie ?

Coś nie tak,
30 mar 19:07
dero2005:
powinien Ci wyjść jedno rozwiązanie, bo to jest punkt styczności prostej z okręgiem a ta prosta
ma jeden punkt styczności
30 mar 19:18
dero2005:

Przykładowe zadanie
Prosta o równaniu x+2y−11 = 0 zawiera bok kwadratu, w który wpisany jest okrąg o równaniu
(x−2)
2 + (Y−2)
2 = 5 . Znajdź współrzędne wierzchołków kwadratu.
Przykładowe rozwiązanie
− liczymy współczynnik kierunkowy prostej
x+2y−11 = 0
y = −
12x+
112
a = −
12
− liczymy współrzędne środka okręgu
(x−x
o)
2+(y−y
o)
2 = 5
(x−2)
2+(y−2)
2 = 5
x
o = 2 y
o = 2
S=(2,2)
−liczymy współczynniki kierunkowe prostych zawierających przekątne kwadratu(przechodzących
przez punkt S) czyli przecinających prostą pod kątem 45
o
| | a1−a2 | |
tgφ = | |
| | tg 45o = 1 a1 = −12
|
| | 1+a1*a2 | |
| a1−a2 | | (a1−a2) | |
| = 1 lub − |
| = 1
|
| 1+a1*a2 | | 1+a1*a2 | |
a
2 = −3 lub a
2 =
13
−liczymy równania tych prostych przechodzących przez punkt S(2,2)
y
BD = a
2(x−x
S)+y
S y
AC = a
2(x−x
S)+y
S
y
BD = −3(x−2)+2 y
AC =
13(x−2)+2
y
BD = −3x + 8 y
AC =
13x +
43
− liczymy punkt B
y
BD = y
AB
3x+8 = −
12x+
112
x = 1 y = 5
B(1,5)
−liczymy punkt A
y
AC = y
AB
13x+
43 = −
12x+
112
x = 5 y = 3
A(5,3)
−liczymy punkt C. Ponieważ punkt S jest środkiem odcinków AC i BD zastosujemy wzór na środek
odcinka
| | xA+xC | | yA+yC | |
S=( |
| , |
| ) = (2,2)
|
| | 2 | | 2 | |
x
C +x
A = 4 y
C+y
A = 4
x
C = −1 y
C = 1
C(−1,1)
liczymy punkt D (jak wyżej)
x
D = 3 y
D = −1
D(3,−1)
1 kwi 18:22