Kombinatoryka,podstawowe zadanko
ryba: Z cyfr 1 3 5 7 8 ukladamy liczby pieciocyfrowe o niepowtarzajacych sie w zadnej z tych liczb,
cyfrach. Ile mozna w ten sposob ulozyc:
a) wszystkich takich liczb
b) liczb wiiekszych od50000
c) licz wiekszych od 74000
d) liczb nieprzekraczajacych 37000?
Podpunkt a zrobiłem ale w b już się zgubiłem.. Pierwsza liczba to mogą być tylko 5 7 8 a więc
3* i pozostałe 4 to użyłem wariacji bez powtórzen 4 z 5. Wychodzi źle, bo prawidłowy wynik to
24.. Nie wiem, proszę o pomoc
30 mar 21:18
sexi huryyu:

πΔΔ∫γβββδΔ→⇔⇒≈≠⇔≈
30 mar 21:22
ryba: 36 to prawidłowy wynik*
30 mar 21:24
morfepl:
a) niepowtarzające się liczby więc permutacja bez powtórzeń
P5=5!=120
b) liczby większe od 50000
więc pierwszą cyfrą może być 5, 7 lub 8
z reguły mnożenia
3*P4=72
bo pierwszą liczbę możemy wybrać na 3 sposoby, a resztę na 4! sposóbów
c)
pierwsza cyfra to 7 albo 8
druga cyfra to 5, 7 lub 8
więc z reguły mnożenia możemy zapisać
2*2(bo już jedną cyfrę użyliśmy z drugich)*P3=24
d)to już trochę bardziej złożony przykład, rozpatrzmy przypadki:
pierwsza cyfra to 1 więc otrzymujemy
1*P4=24
pierwsza cyfra to 3 druga 1
1*1*P3=6
pierwsza cyfra to 3 druga 5
1*1*P3=6
24+6+6=36
30 mar 21:34