i
MARTA: Witam, mam mały problem... Mam równanie :
2cos2 X + 3sin X − 3 = 0
przeszkałcam na równanie kwadratowe z sinusami itd podstawiam t zamoast sin X i mi nie
wychodzi...
Nie wiem co źle robie czy mógłby mi ktoś to rozwiązać?
po Δt mam, t=1 i t= 2
π
z czego t=1 wychodzi że x =
+ 2kπ
2
a co z drugim t?
30 mar 20:36
ICSP: jażeli wszystko dobrze policzyłaś to t2 jest sprzeczne bo sinus przyjmuje wartości tylko z
przedziału <−1;1>
30 mar 20:38
aa: no właśnie.. ale w rozwiązaniu mam jeszcze takie odp :
30 mar 20:42
Komentator OWMH:
2cos2 X + 3sin X − 3 = 0 ⇔ 2( 1−2sin2x)+3sinx−3 =0⇔−4sin2x+3sinx−1=0⇔
⇔4sin2x−3sinx+1=0 ⇔4[sin2x − (3/4) sinx ] +1=0
↓ √ ↑▭2
2(sinx . ▭) = (3/4) sinx ⇒ ▭= 3/8
stąd 2sin2x−3sinx+1=0 ⇔4[ sin2x − (3/4) sinx + (3/8)2 ] +4/4 − 4 .(3/8)2=0⇔
2sin2x−3sinx+1=0 ⇔( sin x − 3/8 )2 +1/4 − (3/8)2=0 ⇔
⇔( sin x − 3/8 )2 +1/4 − (3/8)2=0 ⇔(sin x − 3/8 )2 = (3/8)2 − 1/4 ⇔
⇔(sin x − 3/4 )2 = 9/64 − 16/64 ⇔(sin x − 3/4 )2 = −7/16⇔( A2 = ujemne to nie możliwe
bo A2 ≥0 dla każdego a ∊ R); stad mamy że sin(x − 3/4) nie istnieje ; a więc rownież x
stąd równanie nie ma rozwiązanie.
31 mar 05:23
Komentator OWMH:
a może równanie jest ma postać: 2cos2 x+ 3sin x− 3 = 0
Rozwiązanie:
2cos2 X + 3sin X − 3 = 0 ⇔ 2( 1−2sin2x)+3sinx−3 =0⇔−2sin2x+3sinx−1=0⇔
⇔2sin2x−3sinx+1=0 ⇔2 [sin2x − (3/2) sinx ] +1=0
↓ √ ↑▭2
2(sinx . ▭) = (3/2) sinx ⇒ ▭= 3/4
stąd 2sin2x−3sinx+1=0 ⇔2[ sin2x − (3/2) sinx + (3/4)2 ] +1 − 2 .(3/4)2=0⇔
2sin2x−3sinx+1=0 ⇔2( sin x − 3/4 )2 +2/2 − 2 .(3/4)2=0 ⇔
⇔( sin x − 3/4 )2 +1/2 − (3/4)2=0 ⇔(sin x − 3/4 )2 = (3/4)2 − 1/2 ⇔
⇔(sin x − 3/4 )2 = 9/16 − 8/16 ⇔(sin x − 3/4 )2 =1/16⇔
⇔(sin x − 3/4 )2 − 1/16 =0 ⇔(sinx−3/4−1/4) (sinx−3/4+1/4) = 0 ⇔
⇔(sinx − 1) (sinx − 1/2) = 0 ⇔ sinx − 1=0 lub sinx − 1/2 = 0⇔
⇔ sinx = 1 lub sinx = 1/2 ⇔
x = (π/2)+2πk lub x = (π/6)+2πk lub x = (5π/6)+2πk ; gdzie k∊ Z
stąd
odp. x1 = (π/2)+2πk lub x 2= (π/6)+2πk lub x3 = (5π/6)+2πk ; gdzie k∊ Z
albo zbiór rozwiązania:
x ∊ {(1+4k )π/2; gdzie k∊Z } U { (1+12k)π/6; gdzie k∊Z} U { (5+12k)π/6; gdzie k∊Z}
31 mar 05:27