matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria trapez w kole
kukukuba:
jdna z podsta trapezu wpisanego w okraf o promieniu 3 jest srednica tego okreguy oblicz pole trapezu jesli cos jego kata ostrego jest rowny2/3
30 mar 20:11
dero2005:
a= 2r = 6 cos α =
2
3
tw cosinusów 3
2
= c
2
+ 3
2
− 2*3*c*cosα 9 = c
2
+ 9 − 6c*
2
3
c
2
− 4c = 0 c = 0 odrzucamy c = 4
a−b
2
= cosα =
2
3
c
b =
2
3
h =
√
c
2
− (
a−b
2
)
2
=
4
√
5
3
a+b
P =
*h = −−−−−−− do policzenia
2
30 mar 22:07