A nie mogę sobie z nimi poradzić.. Proszę o pomoc.
1. Do krzywej y=x ln x napisz równanie stycznej prostopadłej do prostej 2x−2y+3=0
2. Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=arctg(x−5)
3. Wyznacz (jeśli istnieją) przedziały monotoniczności funkcji: f(x)=2x−ln(3+x2)
4. Wyznacz funkcję odwrotną do a) y=tg10(3x−2)+6
b) f(x)=(4x+2)(4x−2)+2(3x+3)(3x−3)
| n2 − 8 | 7 | |||
5. Które wyrazy ciągu an= | są większe od | ? | ||
| n2 + 6n | 4 |
| √n | ||
6. Wyznacz granicę ciągu o wyrazie ogólnym: a) | + 5 | |
| 7 |
| n2 − 8 | 1 | |||
b) ( | ) i cały przykład jeszcze do potęgi | |||
| 8n2 + 6n | 3 |