wyznacz ciąg:
ładnie.prosze: Wyznacz ciąg gdy,: b
3=1 b
8=−9. próbuje za pomocą układu równań i nic mi nie wychodzi

/
pomóżcie:(
30 mar 18:04
ICSP: jaki ciąg?
30 mar 18:05
eh.>: a masz podane jaki to ciąg?
30 mar 18:06
ładnie.prosze: nie pamiętam miałam to na sprawdzianie, ale wydaje mi sie ze geometryczny.
30 mar 18:07
ICSP: a ja mówię że arytmetyczny:
1.Arytmetyczny
2.Geometryczny
1. dla ciagu arytmetycznego zachodzi właśność: a8 = a3 + 5r
−9 = 1 + 5r ⇔ r = −2
a1 = 5
an = −2n + 5.
2. Geometryczny
własność bardzo podobna:
a8 = a3 * q5
−9 = 1 * q5 ⇔ q5 = −9.
Takie równanie posiada tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste i jak nietrudno jest się domyślić
jest ono równe 5√−9. Jak sam/a widzisz dla ciagu geometrycznego pojawiają się bardzo
nieładne liczby i wątpie aby takie zadanie pojawiło sie na spr.
30 mar 18:11
ładnie.prosze: bardzo, bardzo dziękuje
30 mar 18:53