matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.3.2012
Zadania
Odp.
1
VERSA:
dany jest kwadrat o przeciwległych wierzchołkach A 1,5 I C −3,−5 WYZNACZWSPOLRZEDNE B I D
2
Grześ1992:
Geometria Analityczna Znaleść równanie tej płaszczyzny zawierającej punkty A(4,0,−2) ; B(5,1,7) która jest równoległa
48
Emmiss:
trygonometria
1
Adele :
Do kubka w kształcie walca o polu podstawy 12 cm2, napełnionego częściowo wodą, wrzucono kamień, który zanurzył się w wodzie całkowicie. Wówczas poziom wody w kubku podniósł się o 0,5
0
Adele :
Naszkicuj dwa różne walce, które mają taki sam promień r podstawy, a przekątne przekroju osiowego każdego z tych walców przecinają się pod kątem 60. Dla r = 6 cm oblicz, o ile cm2
1
Adele :
Stosunek objętości dwóch kul jest równy 1 : 27. Zatem stosunek długości promieni tych kul wynosi:
0
Adele :
Dany jest trapez równoramienny, którego podstawy mają długość 14 cm i 8 cm, a wysokość ma długość 4 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły, powstałej w wyniku obrotu tego trapezu
0
Adele :
Płaszczyzny dwóch kół wielkich K1 i K2 jednej kuli są do siebie prostopadłe. Punkt A należący do okręgu koła K1 znajduje się w odległości 3 od płaszczyzny zawierającej koło K2, a jego rzut
0
Adele :
Pole przekroju osiowego stożka wynosi 6 cm2, a tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy jest równy 1,5. Oblicz objętość tego stożka.
0
Adele :
Długości boków prostokąta wynoszą a, b, przy czym a > b > 0. Wykaż, że obracając ten prostokąt raz wokół dłuższego boku i drugi raz wokół krótszego boku, otrzymamy bryły, których stosunek
3
Paulina:
Dany jest układ równań
0
Adele :
Pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy r i wysokości H jest 4 razy większe od pola jednej podstawy. Wówczas:
2
Adele :
Dany jest trapez równoramienny, którego podstawy mają długość 18 cm i 10 cm, a wysokość ma długość 3 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły, powstałej w wyniku obrotu tego trapezu
0
Adele :
Płaszczyzny dwóch kół wielkich K1 i K2 jednej kuli są do siebie prostopadłe. Punkt A należący do okręgu koła K1 znajduje się w odległości 4 od płaszczyzny zawierającej koło K2, a jego rzut
0
Adele :
Pole przekroju osiowego walca wynosi 12 cm2, a tangens kąta nachylenia przekątnej tego przekroju do płaszczyzny podstawy walca jest równy 3 cm. Oblicz objętość tego walca.
0
Adele :
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość a, b, przy czym a > b > 0. Wykaż, że obracając ten trójkąt raz wokół krótszej przyprostokątnej i drugi raz wokół dłuższej
0
Adele :
. Pole powierzchni bocznej walca o promieniu podstawy r i wysokości H jest równe sumie pól obu podstaw. Wówczas:
2
juta:
2x+5
3x−7
Wykonaj działanie
+
x−4
5−x
0
Adele :
Jaki wielokąt jest podstawą graniastosłupa, którego liczba przekątnych wynosi 18? Odpowiedź uzasadnij.
1
Alessandra:
W ciągu 3 dni zużyto 1/3 puszki farby. Ile farby zostało po 7 dniach?
0
Adele :
Objętość sześcianu wynosi 27 litrów. Pole powierzchni całkowitej tego sześcianu jest równe: a) 5400 cm2 b) 27 dm2 c) 540 cm2 d) 90 dm2.
0
Adele :
Jaki wielokąt jest podstawą graniastosłupa, którego liczba przekątnych wynosi 28? Odpowiedź
1
Adele :
Objętość sześcianu wynosi 8 litrów. Wówczas pole powierzchni całkowitej tego sześcianu jest równe:
26
matushaq:
W(x) = x
4
− (m − 2)x
2
+ m − wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których ten wielomian ma dwa pierwiastki. no więc mi wychodzi − m należy (−
∞
, 0) ∪{4−
√
2
, 4+
√
2
} . w
0
Adele :
Podstawą ostrosłupa jest romb, którego bok ma długość 20 cm, a pole jest równe 320 cm2. Punkt przecięcia przekątnych tego rombu jest spodkiem wysokości ostrosłupa. Wiedząc, że objętość
1
Adele :
W prostopadłościanie długości różnych krawędzi pozostają w stosunku 1 : 2 : 3. Objętość prostopadłościanu wynosi 162 cm3. Zatem najdłuższa krawędź ma długość:
1
Adele :
Liczba krawędzi pewnego ostrosłupa jest o 3 większa od liczby wierzchołków. Podstawą tego ostrosłupa jest:
2
Adele :
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wszystkie ściany boczne są kwadratami. Pole powierzchni jednej ściany bocznej wynosi 4. Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa
0
Adele :
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 30 cm i 40 cm. Spodek wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kąta prostego trójkąta w podstawie. Wiedząc, że
12
Emmiss:
Witam mam niesamowity problem z trygonometrią
6
matushaq:
przekształcenie wzorów skróconego mnożenia. jest mi to potrzebne do wzorów Vietea i nie rozumiem pewnej rzeczy.
1
Alessandra:
Oblicz pole figury zawartej między prostą przechodzącą przez początek układu współrzędnych, nachyloną do osi x pod kątem 60 stopni oraz prostą x=4.
0
dwumian:
jak to obliczyć
13000
(
)
(
{1}{6})−1*4
7000
11
asdf:
Witam
2
misia:
2x−6
Dane jest wyrażenie wymierne W(x)=
. Oblicz wartość tego wyrażenia dla x=
√
3
−2
x+2
1
Kubaa:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ rownan
5
Baśkaa:
wyznacz zbiory A∪B,A∩B A/B A={x:x∊R∧/x+3/≤4} B={x:x∊R∧/x−2/>1}
4
kasiulkaaaa:
8x3
4
x3
1
1
−9x3
1
2
.−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
Cieply:
Witam
5
mila:
W trójkącie prostokątnym punkt stycznosci okregu wpisanego w ten trojkąt dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 12.Oblicz długość przyprostokątnych trójkąta,
6
miśka:
:::rysunek::: witajcie.oblicz pole zacieniowanej figrury.jak to zrobić
nie mam zielonego pojęcia.
2
Dominika:
:::rysunek::: hej,mam takie zad:
1
misiaaaaaaaaa:
na ile sposobow mozna ustawic w kolejce: a) 2 kobiety i 6 mezczyzn, jesli kobiety stoja na poczatku kolejki
2
V.Abel:
Hej, mam taki dylemat, gdyż liczę pewne równanie na dwa sposoby i powienienem otrzymać te same wyniki, a wychodzą mi różne, proszę o pomoc:
35
Baś:
Trygonometria.
2
misia:
2x+5
3x−7
Wykonaj działania
+
x−4
5−x
4
Tiamat:
Napisz równanie w postaci parametrycznej: A(1,5) B(−2,−1)
1
tarczyn:
Cztery osoby mogą wsiąść do pociągu z 9 wagonami na: a)9
4
sposobów
9
bolekkkk:
Jakie rozwiązanie będzie miał ten układ równań:
5
tarczyn:
Liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji f(x) = (3−m)x−4
2
wawa:
A jak zrobic takie cos ? znajdz x
2
lll:
dla jakich wartości parametry a przecinają się proste:
1
rad:
Bardzo bym prosił o odpowiedź na to pytanie
Dlaczego dla małych kątów sinx=x
14
tarczyn:
Liczba 5 2/3 * pierwiastek 4 stopnia z 5 do potęgi 3
2
karl:
Znajdz x
1
1
log
x=5 to jest
√
5
? bo w odpowiedziach mam
2
32
11
greg:
∫
√
1+x
dx − ograniczona przedziałem od 1 do 0 ( piszę tak bo nie wiem jak to wstawić do wzoru ) proszę o pomoc, jak to rozwiązać ?
1
Pati:
napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt p= (−1,1) równoległej do prostej l: 6x−y=0
5
kopiko:
Punkty A(−2,1) i B(2,4) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Pole tego trójkąta jest równe.
11
Marta:
:::rysunek::: Proszę o pomoc rozwiązaniu zadania:
11
Aga:
Oblicz x
1
malinka:
Wielomian : W(x)= x
2
(x+1)+25(x+1) można przedstawić w postaci:
2
lukasz369:
Witam,
5
baskaa:
:::rysunek::: witajcie,mam takie zadanko,potrzebuje pomocy.Oblicz pole trojkąta AMN,wiedzac ze czworokąt ABCD
15
DZIADZIA:
Zapisujac liczbe w liczniku 32 do potegi
2
3
* (
1
16
)do potegi −
3
4
i teraz mianownik
7
anula:
:::rysunek::: oblicz kąty wewnetrzne czworokąta ABCD
2
lila:
1
Wyraz ogólny ciągu (an) ma postać´ an =
, gdzie n ≥ 1. Wobec tego an+1 + an=
n(n+1)
1
licealistka:
1
domi:
pomocy
hej witajcie ,mam do przerobienie sporo zadanek z planimetri,Chcialabym zeby jakas dobra dusza mi je sprobowala rozwiązac!wiec tak:1.Dany jest trapez rownoramienny o kącie
3
wiki:
Niech p
1
będzie prawdopodobieństwem wylosowania spośród wszystkich liczb dwucyfrowych liczby, która nie jest: podzielna przez 2 lub podzielna przez 3, zaś p
2
− prawdopodobieństwem
17
sphinx:
1. Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie x
1
, x
2
równania x
2
− 4mx + 3m
2
= 0 spełniają warunek 5∊(x
1
, x
2
)?
5
wiki:
Rzucamy cztery razy symetryczną kostką do gry. Oblicz, prawdopodobieństwo zdarzenia, że największą wyrzuconą liczbą oczek jest 6 i najmniejszą jest 2.
1
słoneczko:
dana jest prosta l o równaniu y=2/3 x−7. Prosta k jest prostopadła do prostej l i przechodzi przez punkt P=(−6,1). Prosta k ma wzór :
3
mc:
5x
2
−2x−1 przekształć na postać kanoniczną
1
wiosna:
liczba cos 46stopni jest:
2
Roz:
mam taki problem z zadankiem, nie wiem jak tego typu zadania się oblicza f(x)= 2x+7 dla −6<x≤−2
1
zakłopotana:
w ciągu geometrycznym pierwszy wyraz a1=256, a iloraz q=−1/2. Siódmy wyraz tego ciągu jest równy:
1
zakłopotana:
a −4
4
malinka:
(
√
3
+
√
2
) * 1/:
√
3
+
√
2
są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Trzeci wyraz tego ciągu jest równy:
4
crazy:
Rozwiąż wyznacz pierwszy wyraz a1 ciągu arytmetycznego majac dane
2
;o:
Matura rozszerzona: − czy jednokładność jest wymagana?
1
pająk:
x2−4>0
1
Stach:
a) R/{−2,2} b)R/(−
∞
,−2)U (2,+
∞
)
2
Stach:
1
Hiromi_Ise:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, o bokach 6 i 15 cm. Odcinek łączący wierzchołek ostrosłupa z punktem przecięcia przekątnych podstawy jest wysokością ostrosłupa. Pole powierzchni bocznej
1
Sandra:
Równanie wykładnicze: 5
x
=2
x+1
2
pająk:
A) a=−3 ⋀ b= −1
3
zad:
podaj pochodne cząstkowe drugiego rzędu: f(x,y)= xye
x
y
7
tutiti:
moji drodzy mam takie zadanie które wyrazy ciągu an sa równe zeru ,jesli:
n
2
−4n−21
an=
n
2
+1
n
2
−4=0 n
2
−21=0 n−1=0
1
Patryk:
c .geo a
1
=−64 q=−1/2 n=8 ile wynosi S
n
wychodzi mi ze −42,1/2
0
Just:
Zadanie: funkcja kwadratowa ax
2
+ bx+ c jest malejąca w przedziale (−
∞
;3), rosnąca w przedziale < 3;
∞
). Jej wierzchołek zawiera się w funkcji liniowej o wzorze y=−2x+2. Zapisz
1
matt:
zad.1 Dwie figury są do siebie podobne w skali k = 5. Suma ich pól jest równa 520cm
2
. Oblicz pole
1
abc:
Podstawą ostrosłupa jest równoległobok o bokach 6 i 10 cm i kącie ostrym 30 stopni. Spodkiem wysokości ostrosłupa jest punkt przecięcia przekątnych podstawy. Kąt dwuścienny, wyznaczony
4
żabcia:
W= x
2
−25 na dole pod kreską ułamkową (x+4)(x
2
+6x+9)
5
jedras:
Zad1)Wysokość walca ma długość 5cm.Promień podstawy wynosi 3cm.Oblicz pole pow.i objętość tego walca.
4
żabcia:
−x
2
<5x
3
oli:
oblicz objętość ostrosłupa prawidlowego czworokątnego,jeśli jego krawędz boczna ma długość: 13cm,a przekątna podstawy jest równa 24cm.prosz o dokladne rozwiązanie i rysunek.
4
Smolar:
(x
3
−x)−2(x+1) = (x+1)
2
(x−2) Cześć, nie mam pojęcia jak przekształcić jedno na drugie. Widzi tu ktoś, czego ja nie potrafię
1
ala:
jednym z pierwiastków trójmianu kwadratowego y=ax
2
+bx+c jest −0,2. Liczby a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny a ich suma wynosi 24. Oblicz drugi pierwiastek tego trójmianu.
1
bum :
dla jakich wartości parametru m funkcja liniowa (m
2
− 1)x + 2 jest rosnąca
1
zyygi:
sprawdz poprawność wnioskowania:
3
abc:
znając jeden z pierwiastków wielomianu rzeczywistego znalezc pozostałe pierwiastki:
4
Ya:
Wyznacz ogólny wyraz a
n
następujących ciągów. W ogóle nie wiem jak się za to zabrać,pomóżcie proszę
3
bum :
funkcja liniowa spełnia warunki f(6)− f(4)=6 i f(0)= −1 funkcję można zapisac wzorem....
7
Sandra:
6
x
=3
x
Jak rozwiązać takie równanie wykładnicze?
1
;o:
1
1
(2+
)
2
+ (4+
)
2
+ ... + (2
n
+ 2
−
n
)
2
2
4
6
kamas:
log (x
2
+ y
2
) (2y)=1
0
burek34:
Co zrobić gdy jeden z przedziałów w szeregu rozdzielczym przedziałowym jest otwarty? W ogóle nie brać pod uwagę tego przedziału?
2
bum :
funkcja liniowa spełnia warunki f(6)− f(4)=6 i f(0)= −1 funkcję można zapisac wzorem....
8
Roz:
poprawiam pytanko o dziedzinę: gdy licząc dziedzinę wychodzi np.
0
Domcia:
Wyznaczyć przedziały wypukłości i wklęsłości wykresu funkcji oraz jej punkty przegięcia f(x)= 2x.arctgx prosiłabym krok po kroku o rozwiązanie z góry dziękuje
16
renia24:
wykonaj działania na zbiorach;A)−ZBIÓR mężczyzn B)−zbiór osób palących C)Zbiór abstynentów (U−zbiór wszystkich ludzi)
0
Marta:
Wyznaczyć całki S
1
3
x
3
.e
2x
dx prosiłabym krok po kroku jak to rozwiązać
0
kas:
hej, mam wyznaczyć pochodną cząstkową pierwszego rzędu:
1
Pala:
W barze są do wyboru 3 zupy: pomidorowa, ogórkowa i grzybowa. Na drugie danie można wybrać danie mięsne lub danie wegetariańskie, na deser lody lub szarlotkę. Oblicz prawdopodobieństwo
3
Pala:
Kamil kolekcjonuje płyty z muzyką. Ma już 35 płyt z muzyką klasyczną, 20 płyt z muzyką rockową i 12 płyt z muzyką country. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrana płyta jest z muzyką
1
borat:
wyznacz wysokość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 2, a objętość wynosi 10p(3)
2
Roz:
gdy licząc dziedzinę wychodzi np. x
2
≠4 x≠5
2
Roz:
Witam, mam małe pytanko. Jeśli mamy takie równanie
(2x+1)(x−2)
3x−6
=0
10
Kogi:
Poratuje ktos? Z gory dziekuje Okresl ilosc rozwiazan ukladu rownan w zaleznosci od parametru m
2
mikimuk:
równanie x
2
−6x +c = 0 nie ma rozwiazania gdy A. c nalezy (9, + niesk)
5
Kate:):
z rombu "odcięto" trójkątny kawałek wzdłuż odcinka łaczącego środki dwóch sąsiednich boków. Pole trójkąta wynosi 30dm
2
. Oblicz pole pozostałej powierzchni .
5
Anula:
jak mam sprawdzić czy trójkaty sa podobne a w trójkacie sa podane same kąty bez boków to co trzeba zrobic?
6
klemens:
wielomian w(x)=x
3
+3x
2
−4
8
tygrys:
Prosze o sprawdzenie zadania o tresci liczby 5,x+4,1 w podanej kolejnosci tworza ciąg arytmetyczny. wyznacz x
5
Hary:
P(A∩B') ?
59
Ajtek:
:::rysunek::: Pytanie do Mistrzów,
4
klemens:
Długości trzech krawędzi prostopadłościanu tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r=3. Pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu jest równe 132. Oblicz jego objętość
3
tt:
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym równaniem 6=x*y
4
Sandra:
Rozwiąż równanie: 2
x−3
+4 * (1/2)
2−x
=9
9
Anula:
Trójkąt o bokach 2, 5, 6 jest podobny do trójkąta, którego najkrótszy bok jest równy 8 oblicz pozostałe boki tego trójkąta. To zadanie jest zamieszczone na tej stronie i jest napisane
3
klemens:
W ciągu arytmetycznym a2 =−1 a5=8 wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu
3
tt:
Mam taką treść: podaj równanie prostej prostopadłej do prostej y= −x+2 i przechodzącej przez punkt (2,3)
2
Anula:
czy z odcinkow 3,6,9 mozna zbudowac trojkat? jest 3<6+9 6<9+3 i 9=6+3 jak jest rowna się to nie można?
2
Ali:
rozwiąż równania wykładnicze 7
x+1
− 7
x−1
=48
2
mikimuk:
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że liczba oczek w drugim rzucie jest o jeden większa od liczby oczek w
7
Justyna:
Rozwiąż równanie:
x − 2
a)
= 0
x + 1
5
Hary:
Ze zbioru cyfr wybieramy kolejno dwie bez zwracania. Ile możemy w ten sposób otrzymać różnych liczb dwucyfrowych?
1
niucha007:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawęż podstawy ma długosc 4, a wysokosc ostroslupa ma dlugosc 5. sciana boczna jest nachylona do podstawy pod katem alfa takim,ze:
2
kotek:
Obliczyc kat jaki tworzy plaszczyzna [tex]\pi[/tex] przechodzaca przez punkty A(0,0,0) B(1,−1,0) C(1,1,1) z plaszczyzna OXY oraz kat
2
aniołek :
Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu o środku w punkcie O i promieniu R z okręgiem o środku w punkcie S i promieniu r, w zależności od r
10
U.LO:
:::rysunek::: Prosze o pomoc...Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=
1
4
x
2
+x−8, x∊R.
4
mikimuk:
rozwiaz nierówność −3x
2
+ 3x +36 ≥ 0
1
Marta:
x
3
−x
wyznaczyć równania asymptot danych krzywcych a) f(x)=
b) f(x)=ln(4x+8) z góry
4−x
2
dziekuję
6
paola:
muszę takie zadanie z logiki zrobić.PROSZĘ O POMOC
Określ zależność między zbiorami:
1
Ania:
x
6
+2x
6
−5x
4
+7x
3
−3x
2
+4x−1
Porsze o szybką pomoc. Wyznaczyć całki S
dx
x
3
2
Chloe:
Znajdź różnicę ciągu oraz a
1
, jeśli a
1
0
0
= 100 i a
1
0
2
= 104
4
Adam:
Dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równania:
15
blogther:
Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) =
√
3
sinx + cosx
√
3
f(x) = 2(
sinx +
1
2
cosx)
2
korzystam ze wzoru sin( α +β) = sinα*cosβ + cosα*sinβ
2
Hary:
z zbioru liczb ( 1,2,3,4,5,6) wybieramy 3 liczby. których suma jest mniejsza od 10
12
geodeta:
a
√
2
+b
Rozwiąż równanie (3−2
√
2
)(x−3
√
2
)=x+4. Wynik przedstaw w postaci
,
c
gdzie a,b,c ∊C
2
geodeta:
Zbadaj czy wykres funkcji f(x)=0,5x−11, g(x)=4x+3 oraz h(x)=2x−5 przecina się w jednym punkcie.
2
geodeta:
Wyznacz wzór funkcji liniowej f(x) wiedząc, że do jej wykresu należy punkt P(−1,−1) oraz, że f(5)=17
3
geodeta:
Zosia jest młodsza o 8 lat od Janka. Za jedną dekadę razem będą mieli 42lata. W jakim wieku będzie Zosia i Janek za ćwierć wieku.
4
geodeta:
Rozwiąż równanie x+5|3−x|=0 dla x>3
3
geodeta:
Która spośród wskazanych funkcji przecina prostą o równaniu y=3 w punkcie o dodatnich współrzędnych?
2
Kaśka:
W pudełku mamy 7 kul białych i 5kul czarnych, losujemy kolejno dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo ze wypadnie co najmniej 1 kula biała.
1
maqr:
W pierwszym pudełku są 3 losy wygrywające i 7 losów przegrywających, w drugim 5 wygrywających i 4 przegrywające. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadną mniej niż trzy oczka, to losujemy jeden
0
maqr:
W pierwszym pudełku są 3 losy wygrywające i 7 losów przegrywających, w drugim 5 wygrywających i 4 przegrywające. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadną mniej niż trzy oczka, to losujemy jeden
4
maqr:
10
Baś:
Moje Wy wszystkowiedzące ludziki
Nie wiecie może, czy podczas liczenia znaków w tekście liczą się także spacje i "enter" na końcu akapitu?
13
Piter :
Czy ktoś z was wie jak to zadanie zrobi
8
U.LO:
W trójkącie, którego pole jest równe 27cm
2
, dwa boki mają długość 18cm i 6cm. Jaką miarę ma kąt zawarty miedzy tymi bokami?
6
buhaj:
log
4
(x+1)=log
(
x
+
1
)
256 dla jakich wartosci x jest spelnione
1
olus103:
W klasie maturalnej przeprowadzono sprawdzian w celu zbadania wiedzy i umiejetnosci maturzystow. Uzyskane przez maturzystow wyniki przedstawia tabelka:
5
Piter :
Mam takie zadanko