ostrosłup o podstawie równoległoboku.
abc: Podstawą ostrosłupa jest równoległobok o bokach 6 i 10 cm i kącie ostrym 30 stopni. Spodkiem
wysokości ostrosłupa jest punkt przecięcia przekątnych podstawy. Kąt dwuścienny, wyznaczony
przez mniejszą ścinę boczną i płaszczyznę podstawy ma miarę 60 stopnii. Oblicz:
a. wysokość ostrosłupa
b. tangens kąta nachylenia większej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
POMOCY, nie mam pojęcia jak znaleźć ten kąt.
23 mar 17:07
dero2005:

a = 10
b = 6
| | 1 | |
Pp = a*b*sin 30o = a*ha = b*hb = 10*6* |
| = 30
|
| | 2 | |
b*h
b = 30
23 mar 17:31