matematykaszkolna.pl
offtop Baś: Moje Wy wszystkowiedzące ludziki Nie wiecie może, czy podczas liczenia znaków w tekście liczą się także spacje i "enter" na końcu akapitu?
23 mar 01:32
Jack: W Office 2010 nie liczą się emotka
23 mar 01:55
Baś: tzn. jeśli się kliknie w dane statystyczne w Office to jest osobne rozgraniczenie ze spacjami/ bez Mam ten problem, że mam mieć ≥3600 znaków, ze spacjami mam 3991, bez 3426. Zastanawia mnie, czy mam problem, czy nie mam
23 mar 01:57
Artur z miasta Neptuna: Basiu ... oczywiście, że licząc tekst, spacja nie jest znakiem. to krótkie słowa masz ... średnia długość słowa wynosi raptem 6.05 znaków
23 mar 09:41
Trivial: Nadto skomplikowane. Można powiedzieć 3600 'liter' i wtedy już problemu nie ma. emotka
23 mar 12:51
Baś: Zastanawia mnie, skąd taki wniosek, że na każdy wyraz przypada mi ok. 6 znaków. Toż nie ma tam tylu informacji. Ponadto zazwyczaj staram się używać języka bardziej potoczystego, aczkolwiek postawiłam na prostotę. Tak jednorazowo. A jeśli spacja nie jest znakiem... to dopiszę jeszcze kilka zdań. emotka
23 mar 15:17
MQ: Jeżeli to jest wymóg wydawnictwa, to w składzie spacja liczy się jako znak i jest brana pod uwagę przy obliczaniu wielkosci tekstu.
23 mar 15:22
Baś: Nie ma żadnej adnotacji właśnie. Sprawdziłam sobie i − zależy jak leży. Raz się liczy, raz nie. Trudno. Uznaję, że to nie mój problem emotka Może jeszcze wiecie, jaki skrót klawiszowy należy zastosować w Wordzie, żeby "połączyć" jednoliterowe przyimki z poprzednim słowem, tak żeby nie wyskakiwały w kolejnej linijce? Jakiś Shift z czymś i czymś innym?
23 mar 15:24
MQ: Na pewno spacja się liczy −− wiem, bo pracowałem kilka lat w wydawnictwie. Jeśli nie wierzysz mi, to uwierz Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkusz_wydawniczy arkusz wydawniczy: 40000 znaków (ze spacjami)
23 mar 15:29
MQ: [Ctrl]+[Shift]+[Spacja]
23 mar 15:33
Baś: Dobrze wiedzieć, MQ, niestety założyłam odwrotnie. Ale tak sobie myślę +/− 400 znaków, czy tam 500, pewnie nikomu różnicy nie zrobi. Już nic nie usuwam emotka Dziękuję Ci bardzo.
23 mar 15:35